Κ. Μητσοτάκης: Σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση σε βάρος της Κύπρου, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα (βίντεο)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στην δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ισχυρή εντολή από τους πολίτες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάγκη αυτοδυναμίας έτσι ώστε την επομένη των εκλογών η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες.

Σε συνέντευξή του στο Star ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως θα αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει και τον τελευταίο πολίτη να του δώσει μια ευκαιρία, κάνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. « Δεν προδικάζω το αποτέλεσμα, δεν είμαι αλαζών. Την 7η Ιουλίου η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει. Κάνω κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. Είμαι σίγουρος πως ο λαός θα μας δώσει ισχυρή εντολή αλλά αυτό θα το δούμε στην κάλπη. Οφείλω να προσεγγίσω αυτή την αναμέτρηση με σεμνότητα και να ζητήσω και από τους συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές να μας στηρίξουν. Θέλω ισχυρή εντολή. Προφανώς η ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία. Μόνο έτσι είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μπούμε την επόμενη σε περιπέτειες. Θα ήταν καλό για τη Δημοκρατία μας η ΧΑ και το κόμμα του κ. Βελόπουλου να μείνουν εκτός. Κάνω πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης, πατριωτικό και αισιόδοξο. Είναι ανάγκη να τελειώσει η περίοδος της τοξικότητας και του διχασμού» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και ανακοίνωσε πως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος επικεφαλής θα είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος ενώ στην τελευταία και τιμητική θέση θα βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Επισημαίνοντας πως η ΝΔ έχει πλέον ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν νέα πρόσωπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του θα είναι η οργάνωση της κυβέρνησης, ο ρόλος της γενικής γραμματείας συντονισμού. «Θα ζητήσω λογοδοσία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» είπε κάνοντας λόγο για ένα σφιχτό πρόγραμμα νομοθετικού έργου που αναγκάζει τη Βουλή να μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι. Όπως μάλιστα δήλωσε το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής γίνεται παρά τω πρωθυπουργώ . «Πρέπει να απλοποιούμε τις διαδικασίες. Αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο υπό την εποπτεία μου για να περάσουμε στη νέα εποχή και να βοηθήσουμε τους πολίτες. Το να φτιάξουμε κράτος σημαίνει μεταξύ άλλων να βοηθήσουμε τους πολίτες» προσθέτοντας πως στην κυβέρνησή του θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί.

Δηλώνοντας πως πιστεύει στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας όμως πως αυτές έχουν. Κάνοντας λόγο για μια συμφωνία αλήθειας είπε πως θα μειώσει τους φόρους για όλες τις επιχειρήσεις και θα απλοποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο, ζήτησε όμως από τους επιχειρηματίες μεταξύ άλλων να επενδύουν στη χώρα, να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και να μοιράζονται τα κέρδη με τους εργαζόμενους. «Θα δώσω κίνητρα . Πρέπει οι εργαζόμενοι να αισθάνονται μέτοχοι στην επιτυχία. Να επιστρέψουν οι καταθέσεις πίσω στην Ελλάδα. Η υγιής επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ζητά μόνο, πρέπει και να δίνει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζοντας ως πρώτη προϋπόθεση για την ανάπτυξη την πολιτική σταθερότητα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι εκλογές πρώτη φορά αντιμετωπίζονται τόσο θετικά από τις αγορές. «Έχουμε εντυπωσιακή μείωση του κόστους δανεισμού . Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι μετά από μια εκλογική νίκη της ΝΔ το κόστος δανεισμού έχει πέσει ακόμα και πιο κάτω από αυτό της Ιταλίας» τόνισε μιλώντας για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, και πάταξης της γραφειοκρατίας. « Θα σαρώσουμε τα περιττά εμπόδια. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει φιλικός προορισμός προς τις επιχειρήσεις. Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επενδυτική άνοιξη» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σε διπλάσιο ποσοστό από την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ δεσμεύθηκε πως η ΝΔ θα επαναφέρει και τα πολυτεκνικά επιδόματα εκεί που ήταν το 2018. «Οι μειώσεις στη φορολογία θα ξεκινήσουν το 2020 με το νέο προϋπολογισμό. Για να μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική θα κάνουμε μια αξιολόγηση των δαπανών του δημοσίου. Η σημερινή κυβέρνηση ξεχείλωσε το δημόσιο. Εμείς θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη ξεκινώντας από νοσηλευτικό προσωπικό, προσλήψεις στην παιδεία ξεκινώντας από την Ειδική Αγωγή και 1500 προσλήψεις στην Αστυνομία» είπε επισημαίνοντας πως υπάρχει και σήμερα σπατάλη φέρνοντας παραδείγματα από τη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και από άσκοπες προσλήψεις. «Το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 2 δισ. μέσα στην τετραετία. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να προσλαμβάνουμε σωρηδόν μετακλητούς. Επεσήμανε όμως πως υπάρχουν περιπτώσεις όπως οι αναπληρωτές καθηγητές για τους οποίους όπως τόνισε πρέπει να τελειώσει η ομηρία.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως διαστρεβλώνει τα λεγόμενά του λέγοντας πως «οι πολίτες θα πρέπει να ακούν από εμάς την αλήθεια και το πρόγραμμά μας. Δεν δέχομαι τη φάμπρικα των fake news που γίνεται συστηματικά και από τον κ. Τσίπρα. Η αλήθεια είναι πως τους χαλάμε τη σούπα. Η ΝΔ έχει κοινωνικό πρόσωπο σήμερα, αυτό ενοχλεί κάποιους γιατί είχαν χτίσει μια εικόνα ότι είμαστε με τους λίγους. Το δίλημμα λίγοι ή πολλοί τους οδήγησαν σε ήττα στις εκλογές» τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως όσον αφορά τους συνταξιούχους δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω μείωση. Μάλιστα είπε πως πρόθεσή του είναι το επίδομα που δόθηκε φέτος να διατηρηθεί και του χρόνου.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις . «Να αντιληφθεί η Τουρκία έμπρακτα ότι κατάφορες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Το θέμα αφορά και την Ευρώπη» είπε, επισημαίνοντας πως θα θέσει το θέμα αύριο στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ αλλά και στην Άγγελα Μέρκελ με την οποία θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν. «Πρέπει να υπάρχει σιγουριά και αυτοπεποίθηση αξιοποιώντας τις συμμαχίες που έχουμε χτίσει πολλά χρόνια τώρα για να στείλουμε μήνυμα στην Τουρκία» είπε εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν πρέπει να ανησυχούμε. «Προφανώς η κατάσταση έχει τη δικιά της σοβαρότητα αλλά η υπερβολική δραματοποίηση κάνει τους πολίτες να ανησυχούν . Αν ο πρωθυπουργός γνώριζε κάτι σημαντικό εικάζω ότι θα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα με είχε πάρει ένα τηλέφωνο. Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ήταν υπερβολική. Καλό είναι δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές να αφήσουμε τα εθνικά έξω από την αντιπαράθεση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.