Καμία Μόνη, καμία Λιγότερη, ούτε στην Πολωνία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Αρβανίτη στη Κομισιόν για τον θάνατο Πολωνής εγκύου εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Το 2021 είναι η χρονιά που μια έγκυος γυναίκα στην Πολωνία έχασε τη ζωή της λόγω του νόμου για την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πλέον ασφαλή πρόσβαση σε αμβλώσεις, αναφέρει σε ερώτηση που απευθύνει προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης. Η ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 50 Ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες, κατατέθηκε με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και αναφέρεται στα περιστατικά γυναικοκτονιών και έμφυλης βίας που καταγράφονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την οποία ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την διασφάλιση του δικαιώματος όλων των γυναικών στην ισότητα, την αυτοδιάθεση και την ασφάλεια.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής:

Το 2021 είναι η χρονιά που μια έγκυος γυναίκα στην Πολωνία έχασε τη ζωή της λόγω του νόμου για την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πλέον ασφαλή πρόσβαση σε αμβλώσεις.

Είναι η χρονιά που Πολωνία και Τουρκία αποχώρησαν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Είναι η χρονιά που οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχασαν εν μία νυκτί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα.

Είναι η χρονιά που στην Ελλάδα απαριθμούμε ήδη 13 γυναικοκτονίες και πάνω 4000 βιασμούς – ενώ μόνο περίπου 200 έχουν καταγγελθεί.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας υπενθυμίζει την αποτυχία μας να βάλουμε τέλος στην έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες, την κακοποίηση, την κοινωνική και εργασιακή ανισότητα.

Μας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται διαρκής αγώνας στα βουλευτικά έδρανα αλλά και την καθημερινότητά μας για τη νομοθετική και ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος της γυναίκας στην αυτοδιάθεση, την ισότητα, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα.

Αγώνας για να σπάσουμε την οπισθοδρόμηση της πατριαρχίας και τη νοσηρή πεποίθηση ότι η γυναίκα είναι κτήμα του άντρα, άβουλο αντικείμενο που δεν έχει το δικαίωμα να πει «όχι».

Αγώνας να «επανεκπαιδευτεί» η κοινωνία μακριά από τα έμφυλα στερεότυπα και την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας, με τα οποία έχει γαλουχηθεί. Να σταματήσει να σιωπά μπροστά σε περιστατικά κακοποίησης, να μάθει να καταγγέλλει τη βία κατά των γυναικών και να στέκεται αρωγός στο θύμα. Να μη γυρνά την πλάτη.

Αγώνας να περιθωριοποιηθούν οι φωνές εκείνες που αμφισβητούν την ύπαρξη έμφυλης βίας και δεν αναγνωρίζουν τον όρο «γυναικοκτονία». Να περιθωριοποιηθούν τα «πλυντήρια» που ξεπλένουν τους θύτες μιλώντας για «αγάπη», «έγκλημα πάθους» & «ανδροκτονίες». Να περιθωριοποιηθούν όσοι κατέχουν δημόσιο λόγο και διαιωνίζουν με τη συμπεριφορά τους σεξιστικά στερεότυπα ακόμη και από τα έδρανα της Βουλής.

Την ημέρα αυτή λοιπόν, καταθέτω ερώτηση στην Κομισιόν που συνυπογράφουν 50 Ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες, για τον θάνατο της Πολωνής εγκύου που έχασε τη ζωή της λόγω του απαράδεκτου, οπισθοδρομικού νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις και συνιστά βία κατά της γυναικείας αυτοδιάθεσης.

Φέρνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ των ευθυνών της και απαιτούμε άμεση δράση για τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των γυναικών στην ισότητα, την αυτοδιάθεση, την ασφάλεια.

Δε θα συνηθίσουμε τη φρίκη. Δε θα αφήσουμε καμία μόνη. Δεν θα ανεχτούμε καμία λιγότερη.