Καταθέτει σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών της Αθήνας καταθέτει σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου μετά τις δημόσιες καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν χρόνια από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Οι καταγγελίες της κ. Μπεκατώρου προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. Έτσι ο εισαγγελέας, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση, αφού μελέτησε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ξεκινά σε άμεσα τη διερεύνηση της υπόθεσης με πρώτο μάρτυρα την Σοφία Μπεκατώρου.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφία Μπεκατώρου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις εισαγγελικές αρχές της χώρας ζητώντας από τους εισαγγελείς να ενεργούν με ταχύτητα σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και να ενθαρρύνουν το θύμα να μιλήσει, επισημαίνοντας, παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του τεκμηρίου της αθωότητας για τους κατηγορουμένους.

Εξηγώντας μάλιστα τους χώρους μέσα στους οποίους εκδηλώνονται τέτοιου είδους περιστατικά, ανέφερε πως οι «ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σ’ αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους».

Στο μεταξύ, και ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση όχι μόνο στον αθλητικό χώρο αλλά και στον χώρο της παιδείας και της πολιτικής, η ΕΙΟ μπαίνει στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης,ανέστειλε χθες οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ, σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.