Καθ. Γ. Λυμπεράτος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Πώς αξιοποιήσαμε τα βιοαπόβλητα στον Δήμο Χαλανδρίου»

Στο «Ράδιο ΕΝΑ» μίλησε, ο καθηγητής του Μετσόβιου κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Waste4think που μείωσε τον όγκο απορριμμάτων

Για το πρόγραμμα Waste4think, που κάνει χρήση βιοαποβλήτων για παραγωγή κομπόστ, βιοαερίου ακόμη και εναλλακτικού καυσίμου για τις τσιμεντοβιομηχανίες μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλήδη, ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, Γεράσιμος Λυμπεράτος, έχοντας τρέξει το πρόγραμμα ήδη πιλοτικά στην περιοχή.

Το πρόγραμμα έχει συντελέσει ακόμη και στην τροφοδότηση απορριμματοφόρων με βιοαέριο, ενώ περιγράφοντας τις προεκτάσεις του ο κ. Λυμπεράτος σημείωσε ότι πρόκειται ουσιαστικά για αξιοποίηση όλων των βιοαποβλήτων που προκύπτουν στις οικιακές κουζίνες. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Μετσόβιου, έτσι μπορεί να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που πηγαίνει προς ταφή σε λιγότερο από 15%, υπογραμμίζοντας ότι το μυστικό είναι η σωστή ενημέρωση στους πολίτες αλλά και η συγκεκριμένη-περιορισμένη πρόσβαση στους ειδικούς καφέ κάδους για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

«Σε επέκταση του προγράμματος στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας  με οκτώ χιλιάδες πολίτες, μέσα σε έξι μήνες πετύχαμε τον εθνικό στόχο της εκτροπής του 50% των βιοαποβλήτων από τη χωματερή. Χωρίς ενημέρωση του δημότη και χωρίς πρόσβαση μόνο με ειδικό κλειδί στον καφέ κάδο δεν υπάρχει αποτέλεσμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπεράτος, για να συμπληρώσει ότι με βάση την εμπειρία του οι Έλληνες ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιβάλλον.

Η επεξεργασία των βιοαποβλήτων που συγκεντρώνεται φέρνει στη συνέχεια ένα προϊόν που μπορεί να συντηρηθεί για πάνω από τρία χρόνια. « Τώρα έχουμε σχεδιάσει για όλον τον Δήμο Χαλανδρίου μία επένδυση για την παραγωγή κομπόστ, βιοαερίου και ενός εναλλακτικού καύσιμου για την τσιμεντοβιομηχανία που δεν έχει καμία επίπτωση. Έχουμε ήδη σχεδιάσει μία μονάδα που θα μπορεί να δέχεται 30 τόνους την ημέρα με κόστος 4,5-5 εκατομμύρια ευρώ και με οικονομικό όφελος της τάξης των 900 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο και με απόσβεση σε βάθος πέντε ετών» τόνισε εξάλλου ο κ. Λυμπεράτος. Επεσήμανε δε ότι στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος προκύπτουν και άλλα στοιχεία από συμμετέχοντες εταιρους, όπως εφαρμογές πληροφορικής αλλά και μοντέλα για την απόδοση προσπάθειας με βάση την πληρωμή τελών από πολίτες σε σχέση με τα απορρίμματά τους.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι παραμένει αρνητικός απέναντι στην καύση των απορριμμάτων, καθώς αυτή αντίκειται στην ανακύκλωση. Μάλιστα, έφερε και ως παράδειγμα τη Σουηδία, όπου κατασκευάστηκαν μεγάλες μονάδες καύσης,  αλλά επειδή ήταν καλοί στην ανακύκλωση εισάγουν υλικό προς καύση από άλλες χώρες!

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.