Καθησυχαστική η ΕΕΑΕ για τη ραδιενέργεια στην ελληνική ατμόσφαιρα

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν σε μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, οι οποίες ανιχνεύθηκαν από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Διαβάστε αναλυτικά:
Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας
Αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει πως εντόπισαν αντίστοιχα ευρήματα όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία ενώ οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχάσθηκες.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας ο οποίος μας δήλωσε πως «Ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις του ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) στην ατμόσφαιρα της χώρας.

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση των ευρημάτων από την ΕΕΑΕ είναι επιβεβλημένη, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και ο οργανισμός εφαρμόζει πολιτική διαφάνειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ρυθμιστική του λειτουργία».

«Δεν είναι βέβαια αναμενόμενο να ανιχνεύονται ανθρωπογενή ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον, αλλά ενίοτε συμβαίνει, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μικροποσότητες ραδιενεργού ιωδίου από διαρροή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοφαρμάκων» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χουσιάδας ενώ για το συγκεκριμένο περιστατικό με το ρουθήνιο δηλώνει απολύτως καθησυχαστικός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.