ΚΕΕΡΦΑ: Σκανδαλώδης η ασυλία της αστυνομίας στις ρατσιστικές επιθέσεις

Σε μια περίοδο που η άνοδος της ακροδεξιάς αποκτά ολοένα και περισσότερο έδαφος και το μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα παγκοσμίως, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας αυξάνονται. Μετανάστες εργαζόμενοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το άγριο πρόσωπο του φασισμού, ενώ το «φάντασμα» του ρατσισμού πλανάται πάνω από την καθημερινότητά τους.

Τα κρούσματα βίας πολλά. Τα πιο πρόσφατα, αυτό του Σαββάτου στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, κατά το οποίο δύο πακιστανοί εργάτες δέχθηκαν επίθεση με σιδερογροθιές από πενταμελή ομάδα και αυτό της Κυριακής, όπου 30χρονος εργαζόμενος δέχθηκε λιντσάρισμα από ομάδα 10-12 ατόμων, κοντά στη Λεωφόρο Ηρακλείου.

Οι πρόσφατες αυτές επιθέσεις αναζωπύρωσαν το πρόβλημα και έστρεψαν ξανά τα βλέμματα, με τον πιο δραματικό τρόπο, στις μειονότητες που ζουν ανάμεσά μας και στα όσα αναγκάζονται να βιώνουν.

Είναι στοχευμένες αυτές οι επιθέσεις; Ποιοι κρύβονται από πίσω; Ποια η θέση της αστυνομίας και των τοπικών παραγόντων; Ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, μιλά στο in.gr και τοποθετείται σχετικά.

«Η επίθεση του Σαββάτου είναι στοχευμένη, δεν είναι τυχαίο γεγονός», ξεκαθαρίζει ο κ. Κωνσταντίνου. «Μάλιστα, η ομάδα της Γκορυτσάς φωτογράφιζε το θύμα, τον Ασφάκ Μαχμούντ, νωρίτερα, ενώ δούλευε στα θερμοκήπια».

Οι επιθέσεις είναι πολλές, είναι πάνω από 50, ενώ περίπου 60 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η ομάδα αυτή της Γκορυτσάς Ασπροπύργου, είναι γνωστή για τη δράση της στην τοπική κοινωνία. Τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η ομάδα περιπολούσε στις αντιφασιστικές οργανώσεις.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο;

«Όταν ξεκίνησε η δίκη της Χ.Α, τον Απρίλιο του 2015 και ξεκίνησαν οι συλλήψεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις έπεσαν στο μηδέν. Πόσο τυχαίο είναι αυτό, νομίζετε;»

Από το τέλος του 2015, όταν η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το προσφυγικό, οι επιθέσεις ξεκίνησαν εκ νέου, με τάγματα εφόδου σε Λέρο, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη, Ρόδο, αλλά και στο κέντρο του Πειραιά. Το 2016 τη σκυτάλη πήρε ο Ασπρόπυργος με «συστηματικές επιθέσεις».

Σημειώνεται ότι ο Ασπρόπυργος και ευρύτερα η περιοχή της Δυτικής Αττικής δέχεται συχνά τέτοια πλήγματα.

«Σκανδαλώδης η ασυλία που προσφέρει η αστυνομία»

«Στον Ασπρόπυργο, έχει γίνει επίθεση σε μετανάστες εργάτες, με την παρουσία εργοδότη, ο οποίος και κάλεσε την αστυνομία. Όταν ήρθε, έφτασε μετά από λίγο και μια δεύτερη ομάδα επίθεσης, η οποία είπε κάτι, την πίεσε και η αστυνομία έφυγε», τονίζει ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ενώ υπογραμμίζει ότι στο τμήμα δεν επετράπη στα θύματα να γράψουν στις καταθέσεις τους ότι οι επιθέσεις ήταν ρατσιστικές.

Πλέον, το θέμα έχει μεταφερθεί στα κεντρικά της αστυνομίας και η έρευνα πραγματοποιείται από εκεί. «Δεν αισθανόμαστε ικανοποίηση, ωστόσο. Οι φωτογραφίες των δραστών έχουν κατατεθεί. Τα θύματα τους είχαν αναγνωρίσει. Εάν η έρευνα είχε ολοκληρωθεί, δε θα φτάναμε εδώ. Η ασυλία είναι σκανδαλώδης».

Τόσκας: Κοντά στους δράστες η Αστυνομία- «Τα έχουμε ακούσει ξανά αυτά», λέει ο Πέτρος Κωνσταντίνου

Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε πως οι δράστες των επιθέσεων δε θα μείνουν ατιμώρητοι.

«Έχουμε ακούσει ξανά τέτοιες δηλώσεις» υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντίνου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετρά και το οποίο, γνωρίζουμε. «Το θέμα είναι ότι υπάρχει ασυλία στις ομάδες- τάγματα, που δρουν με μαχαίρια και σιδερογροθιές».

Αυτές οι ομάδες είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Χρυσή Αυγή. Οι επιθέσεις δε θα σταματήσουν και θέλουν να γίνει κατανοητό αυτό, σύμφωνα με τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος περνά στη δική του «αντεπίθεση», οργανώνοντας νέα Πανελλήνια Συγκέντρωση το Σάββατο στις 13:00, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο Ρουφ.

«Εξαιρετικά προβληματική η στάση του δημάρχου Ασπροπύργου»

Ποια η στάση της τοπικής κοινότητας και του δημάρχου, Νίκου Μελετίου; Εξαιρετικά προβληματική, την χαρακτηρίζει ο κ. Κωνσταντίνου. «Καλύπτει αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες. Μάλιστα, ο κ. Μελετίου, κατήγγειλε τις δύο προηγούμενες πορείες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, με αρκετά ρατσιστικό τρόπο και μας συκοφαντούσε. Έλεγε ότι οι 40 επιθέσεις είναι μεμονωμένα επεισόδια και αρνήθηκε να τις καταδικάσει. Η στάση του θα κριθεί πάλι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.