Κεντροαριστερά: Αντίστροφη μέτρηση για την επικύρωση υποψηφιοτήτων

Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων τους βρίσκονται πλέον ο διεκδικητές της ηγεσίας του νέου ενιαίου φορέα, καθώς την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση των 1.000 υπογραφών στήριξης.

Κι ενώ σ’ αυτό το πεδίο δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις, το εγχείρημα στο σύνολό του αποδεικνύεται δυσκολότερο απ’ όσο φαντάζονταν τα στελέχη του χώρου. Ενώ, για πρώτη φορά, σχεδόν όλες οι δυνάμεις του πολιτικού κέντρου συζητούν την ενοποίησή τους -αντίστοιχη προσπάθεια πριν έναν χρόνο είχε οδηγήσει σε παταγώδη αποτυχία- η καχυποψία μεταξύ τους δεν έχει σταματήσει.

Αυτή θεωρείται ο κύριος λόγος διαφωνίας επί των διαδικαστικών της ψηφοφορίας, που έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους στον Νίκο Αλιβιζάτο, επικεφαλής της Επιτροπής που ανέλαβε την εκλογή. Αυτή τη στιγμή το κυριότερο αγκάθι αφορά την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, την οποία η πλειονότητα των υποψηφίων στηρίζει.

Η Χαριλάου Τρικούπη, όμως, ζητά φυσική αυτοπρόσωπη παρουσία για την παραλαβή του κωδικού -κάτι που, σύμφωνα με τους υπολοίπους, ακυρώνει αυτομάτως το «εξ αποστάσεως» της υπόθεσης. Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, συνεχίζει να επιμένει πως «μια πολιτική διαδικασία απαιτεί την φυσική παρουσία, τουλάχιστον για την ταυτοποίηση των στοιχείων», επισημαίνοντας πως η ηλεκτρονική ταυτοποίηση δεν μπορεί να διασφαλιστεί πλήρως αυξάνοντας τον κίνδυνο νοθείας.

Η διαφωνία για την εξ αποστάσεως προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις. Γι’ αυτό οι λίγες μέρες προθεσμία για την κατάθεση πρότασης από την εταιρεία στην οποία απευθύνθηκε ο Αλιβιζάτος (ο οποίος ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής), έθεσαν πιθανώς σε κίνδυνο και την ηλεκτρονική διασύνδεση των παραδοσιακών καλπών -ένα σημείο στο οποίο όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει. Γι’ αυτό μέλη της Επιτροπής πρότειναν να διαχωριστεί η παραγγελία για την ηλεκτρονική διασύνδεση και για την εξ αποστάσεως, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να μην χαθούν οι προθεσμίες για το πρώτο (οι εκλογές γίνονται στις 5 Νοεμβρίου).

Άλλη κύρια διαφωνία προκύπτει από την δημιουργία του μητρώου φίλων, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νίκου Αλιβιζάτου, θα καταστραφεί δύο μήνες μετά τις εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, ετοιμάζεται να θέσει ξανά το θέμα, καθώς, όπως αναφέρεται, «δεν μπορούν να υπάρχουν κρυφοί ψηφοφόροι της μιας φοράς». Άλλες αψιμαχίες που έχουν προκύψει σχετικά με τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, αλλά και των ντιμπέιτ, θεωρείται πως δεν θα σταθούν αιτία διάλυσης του εγχειρήματος.

Και ενώ στις αρχές της εβδομάδας η κόντρα για τα διαδικαστικά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, τόσο ο σεβασμός στο πρόσωπο του Νίκου Αλιβιζάτου όσο και η δημοσκόπηση (vima.gr) που έδειχνε την δυνητική δυναμική του νέου, ενιαίου φορέα ανάγκασε όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν ένα βήμα πίσω, τουλάχιστον όσον αφορά τις δημόσιες αντεγκλήσεις.

Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κάθε υποψήφιος θα ασχοληθεί με την προβολή της υποψηφιότητάς του -και αν οι διαφωνίες θα επιλυθούν «τεχνικά», τότε θα κληθούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.