Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Για τα voucher των 200 ευρώ για αγορά υπολογιστή ή τάμπλετ, τις αλλαγές σε πανεπιστήμια και πανελλαδικές αλλά και το τι θα γίνει με το… πολυπόθητο άνοιγμα των σχολείων μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σε συνέντευξή της στο Mega, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην προσπάθεια πέντε συναρμόδιων υπουργείων για τα voucher των 200 ευρώ, τα οποία θα λάβουν 560.000 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ηλικίας 4 έως 24 ετών.

Όπως εξήγησε η ίδια, θα διατεθεί το ποσό των 112 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο «να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης και το τεράστιο ψηφιακό άλμα που έγινε».Αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και πώς οι επωφελούμενοι θα προμηθευτούν από καταστήματα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Τόνισε δε, πως περιπτώσεις εισαγωγής φοιτητών με βαθμό 0,6 στα 20 δεν αποτελεί τιμή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο σπουδών.

Η πρόταση που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε η κ. Κεραμέως διευκρινίζοντας ότι η βάση δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

«Προβλέπεται κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου» επισήμανε.

Ετσι, θα δοθεί «για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να ορίσουν το ακαδημαϊκό προφίλ που θέλουν».

Πρόθεση είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής να ισχύσει από το καλοκαίρι.

Μάλιστα, όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, σε συζήτηση έχει τεθεί μια ακόμη αλλαγή –να υπάρχει όριο στις επιλογές που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό.

Το μέτρο είναι υπό συζήτηση και η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ίσως οι επιλογές να οριστούν περίπου στις 15.

Στόχος είναι «να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές και να φοιτούν στα τμήματα όσοι πραγματικά θέλουν να φοιτούν εκεί. Έτσι θα εξασφαλίζονται θέσεις για τους φοιτητές που θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένα τμήματα».

Σημείωσε εξάλλου ότι προχωρά η προεκλογική δέσμευση για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, θέμα στο οποίο είναι θετικοί και οι πρυτάνεις.

Επίσης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, προχωρά «η θέσπιση ομάδας προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για να μπει τέλος σε παθογένειες δεκαετιών» και το ακαδημαϊκό περιβάλλον να γίνει πιο ασφαλές.

Απαντώντας σε ερώτημα για την ύλη των πανελλαδικών και εάν το υπουργείο Παιδείας έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μείωση, η κ. Κεραμέως είπε πως όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και τη διά ζώσης εκπαίδευση θα πρέπει τα σχολεία να δουν πως έχει προχωρήσει η ύλη.

«Και ενδεχομένως να δουν εάν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Προσαρμογές, εκτός από την ύλη, ενδέχεται να χρειαστούν και σε θέματα όπως το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές, πώς θα γίνουν τα τετράμηνα και άλλες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Προγραμματισμός μας και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» υπογράμμισε τέλος η κ. Κεραμέως συμπληρώνοντας πως περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς να υποδείξουν με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία τη σύστασή τους.

«Θα συμβουλευτούμε τους ειδικούς και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να δώσουμε στους ειδικούς να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο» κατέληξε.