Κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τους πολίτες ξένων κρατών τέθηκαν από τη Λευκωσία ενώπιον ξένων διπλωματών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, μετά την έκδοση «οδηγίας προς ναυτιλλομένους» από την Τουρκία για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε προς χώρες οι οποίες έχουν εμπλοκή στις έρευνες που διεξάγονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πλησίον της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εξωτερικών πέρασαν διπλωμάτες ευρωπαϊκών και άλλων ενδιαφερόμενων χωρών. Κατά τις συναντήσεις η Λευκωσία τούς ενημέρωσε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολίτες τους λόγω των τουρκικών ενεργειών.

Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε σχετικά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μια κίνηση η οποία αποσκοπούσε και στο να προλάβει τυχόν παρερμηνείες ή παραλείψεις από μέρους του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Η Τουρκία θα πραγματοποιεί και σήμερα, Παρασκευή, άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή όπου βρίσκονται τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Η χθεσινή άσκηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 το πρωί και 1 το μεσημέρι και ήταν επίσης με πραγματικά πυρά.

Το γεγονός ότι η άσκηση των Τούρκων πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου κινείται ερευνητικό πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργεί πρόσθετα θέματα, για τα οποία η Λευκωσία φρόντισε να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη, υποδεικνύοντας τούς κινδύνους που διατρέχουν οι δικοί τους πολίτες λόγω των τουρκικών ενεργειών.

Σύμφωνα με το Έθνος, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να κατοχυρώσει «κατακτήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο (από την Κύπρο έως και το Καστελόριζο) που θα της επιτρέπουν να έχει μερίδιο-λόγο στη διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής και μαζί στις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησε χθες να κρυφτεί πίσω από τις τουρκικές προκλήσεις, αξιώνοντας τον τερματισμό των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Παράλληλα, ανεβάζοντας τους τόνους προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούλη, τότε το ψευδοκράτος θα πορευθεί μόνο του ως «ΤΔΒΚ». Τοποθέτηση που πάει και προς την Τουρκία και όσους στα κατεχόμενα υποστηρίζουν την προσάρτηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.