Κόκκαλης: Δεν απαντώ αν θα είμαι υποψήφιος με ΣΥΡΙΖΑ ή άλλον σχηματισμό

Τον απολογισμό της θητείας του στον δήμο Πειραιά τα τελευταία πέντε χρόνια ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Κλιματική Αλλαγή έκανε σήμερα ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, δεν απάντησε με σαφήνεια στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα σας απαντήσω αν θα είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με οποιονδήποτε άλλο σχηματισμό» τόνισε και κάλεσε να υπάρξει λίγο υπομονή.

Χαρακτήρισε την πορεία του Γιάννη Μώραλη στον δημαρχιακό θώκο «εντυπωσιακή», ενώ ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει την πολιτική μεταστροφή του «Πειραιά Νικητής» όταν τον κάλεσε να απαντήσει σε ένα δημοσίευμα, αν ήταν αληθινό. «Εγώ εργάστηκα πριν από πέντε χρόνια με την έννοια ενός συνδυασμού που ήταν υπεράνω κομμάτων» και «πριν από μία εβδομάδα αποφασίστηκε ότι αντίπαλος του “Πειραιά Νικητής” είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Αναφερόμενος στον δήμαρχο Πειραιά, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι τα πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς είναι ένας άνθρωπος που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται, να διεκδικεί και να συνεργάζεται.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα σημείο που διαφωνεί με τον Γιάννη Μώραλη, όσον αφορά στη διεκδίκηση της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση 130 στρεμμάτων γης του δημοτικού λιμένα Πειραιά το 1930. «Δεν γνωρίζουμε αν μας είχαν πληρώσει την απαλλοτρίωση» είπε, επισημαίνοντας ότι η Υπηρεσία Κινητής Περιουσίας του δήμου πιστεύει ότι δεν έχουν δοθεί «και υπάρχει και σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου εδώ και τρία χρόνια». Κατά τη γνώμη του, ο δήμος θα πρέπει να κινήσει αγωγές, ώστε να απαιτήσει από το κράτος το σχετικό τίμημα, που, σύμφωνα με την εκτιμητέα αξία, ανέρχεται σήμερα στα 140 εκατ. ευρώ, όσο είναι και το επαχθές χρέος του δήμου Πειραιά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε ερώτηση αν πρέπει ένας δήμαρχος να είναι και πρόεδρος στον Ολυμπιακό, ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «Η δική μου άποψη για τον Ολυμπιακό εμμένει στο θεσμικό πλαίσιο στο τι είναι Ολυμπιακός. Ολυμπιακός είναι το σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη του Πειραιά τα τελευταία 90 χρόνια, και το 2025 θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια. Θα ήθελα αυτός ο Ολυμπιακός στα 100 χρόνια του να είναι τόσο δημοκρατικός όσο κι όταν δημιουργήθηκε. Πιστεύω, βέβαια, ότι ο πιο ουσιαστικός ρόλος του δημάρχου Πειραιά ως προς το έργο τού Ολυμπιακού θα ήταν στο σωματείο, που επιτελεί ένα κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι το ποδόσφαιρο και είναι μία ΑΕ που παράγει ποδοσφαιρικό θέαμα πουλάει εισιτήρια, δικαιώματα και φανέλες Είναι μια ΑΕ που την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει μια οφσόρ εταιρεία» επισήμανε.

Ο Πέτρος Κόκκαλης ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε όλο αυτό το διάστημα στον δήμο Πειραιά. «Παρότι είμαι ένας άνθρωπος του ιδιωτικού τομέα, βρήκα ανθρώπους που είναι εξαιρετικοί και βασανίζονται από το σύστημα με το οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και πολλές φορές δεν μπορώ να εξηγήσω σε φίλους μου γιατί δεν μπορούν να γίνουν απλά πράγματα» ανέφερε.

Για το «διαζύγιο» με τον Γιάννη Μώραλη, είπε πως «μένει μια στεναχώρια για τον τρόπο που ήρθε», «γιατί έχουμε συνεργαστεί επί σειρά ετών».

Όσον αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη, είπε ότι δεν είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί, «καθώς, παρότι ήταν πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, σπάνια ερχόταν στο δημοτικό συμβούλιο». Όπως σημείωσε, η καλύτερη συνεργασία του με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού ήταν όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός για τους μετανάστες και του ζήτησε αν μπορεί ο η ΠΑΕ να φέρνει φαγητό στους πρόσφυγες, πράγμα το οποίο το έκανε σταθερά και για πολύ καιρό.

Μιλώντας για το έργο του στον δήμο Πειραιά, ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για ένα κερδισμένο στοίχημα εξωστρέφειας, αποτελεσματικότητας, ανταγωνιστικότητας και συμμετοχής, υπογραμμίζοντας: «Οι συνεργάτες μου κι εγώ αναβαθμίσαμε ριζικά τις διαχειριστικές δυνατότητες του δήμου και συμβάλαμε στην εξασφάλιση πόρων ύψους 91 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της πόλης, αξιοποιώντας τα πιο προηγμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Με γνώση και επιμονή, επαναφέραμε τον Πειραιά στη φυσική θέση του, αυτή του πανευρωπαϊκού πρωταγωνιστή της γαλάζιας οικονομίας, εισάγοντας παράλληλα σύγχρονες μεθόδους διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των επιχειρήσεων».

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στον Πειραιά και ως παράδειγμα αλληλεγγύης στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης.

Κατέληξε λέγοντας «καταφέραμε ένας φορέας δημόσιας διοίκησης να γίνει εξωστρεφής, ανοιχτός, αποτελεσματικός και ανθρώπινος. Ήταν μια απαιτητική πενταετία, αλλά δουλέψαμε σκληρά, με αφοσίωση και αγάπη για τον Πειραιά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.