Κόκκαλης: Ο κ. Αυγενάκης, ή διαθέτει μεγάλο θράσος ή έχει πλήρη άγνοια

Ανακοίνωση εξέδωσε το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, «Κόσμος» μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στους Πράσινους για τη στάση που κράτησαν κατά την ψηφοφορία που αφορούσε την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Χρειάζεται είτε μεγάλο θράσος ή πλήρη άγνοια για να κατηγορεί κάποιος τους Ευρωπαίους Πράσινους για την αρνητική τους ψήφο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο την απάλειψη περιβαλλοντικών κανόνων για την χρηματοδότηση των αγροτών. Δεν είμαι βέβαιος ποιο από τα δύο ισχύει για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνος», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η πρόταση αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους τους περιβαλλοντικούς στόχους της και δεν αντιμετωπίζει καν το πραγματικό εισοδηματικό πρόβλημα των αγροτών. Η αναθεώρηση για την οποία πανηγυρίζει ο κ. Αυγενάκης γίνεται χωρίς μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων. Μοιράζεται, δηλαδή, δημόσιο χρήμα με ολοένα και λιγότερες υποχρεώσεις συμμόρφωσης ως προς τις ορθές γεωργικές πρακτικές και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η σφοδρή αντίδραση 52 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος η οποία χαρακτηρίζει «γελοία και σκανδαλώδη» την απόφαση αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η κατάργηση βασικών καλών γεωργικών πρακτικών οδηγεί σε μεγαλύτερη ευπάθεια των καλλιεργητικών συστημάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και αυξημένη εξάρτηση από φυτοφάρμακα. Τα όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι ανθρώπινες απώλειες και η καταστροφή του 25% της συνολικής παραγωγής της χώρας κατέδειξαν την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την προσαρμογή του αγροδιατροφικού τομέα στις νέες συνθήκες που επιβάλει η κλιματική κρίση. Η επιβίωση του αγροτικού τομέα και της γεωργικής παραγωγής και επομένως η επισιτιστική μας ασφάλεια εξαρτάται πλήρως από το αν θα προσαρμοστούμε επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή. Η άρση των μοναδικών κανόνων περιβαλλοντικής αιρεσιμότητας θα οδηγήσει προοδευτικά στην κατάρρευση της παραγωγής, σε μικρότερο εισόδημα για τους αγρότες και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Για να μπαίνουν και τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση θυμίζουμε στον κ. Αυγενάκη ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είχαν καταψηφίσει το 2021 την Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία εγκρίθηκε με τις ψήφους της Δεξιάς και του Λαϊκού Κόμματος . Είχαμε μάλιστα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τότε, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα άδικο σύστημα, σχεδιασμένο προς όφελος των μεγάλων βιομηχανιών και όχι για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Οι αγρότες σε όλη την ήπειρο διαμαρτύρονται γιατί υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα όσο και στην ίδια τη λειτουργία της ΚΑΠ. Προβλήματα που η Επιτροπή δεν αντιμετωπίζει με την έγκριση αυτής της πρόχειρης αναθεώρησης.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν καθοριστική σημασία για τη ζωή όλων μας. Ή θα συνεχίσουμε στο δρόμο της καταστροφής ή θα αλλάξουμε ρότα προς έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο υγιή και πιο δημοκρατικό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.