Κοντά στα 50.000 κρούσματα και σήμερα

Κοντά στα 50.000 θα κινηθούν και σήμερα τα κρούσματα σύμφωνα όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα για την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης.

«Θεωρούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας» για το άνοιγμα των σχολείων, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επεσήμανε ότι θα ανησυχούσε περισσότερο αν είχαμε 15.000 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα».

«Η επιλογή μας από τον Σεπτέμβριο, ήταν «ανοιχτά σχολεία». Το πρωτόκολλο μας έφερε λιγότερη νοσηρότητα από ό,τι είχαμε υπολογίσει» δήλωσε ο κ. Πλεύρης. Τώρα, «ξεκινάμε με πιο αυστηρό πρωτόκολλο ελέγχου, από αυτό της πιο νοσηρής Δέλτα» επειδή η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι μεταξύ των επιστημόνων της Επιτροπής, υπήρξε και η άποψη να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο ήταν μειοψηφική.

Για τους μαθητές που είναι θετικοί στον κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουν rapid-test, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι θα έχουν προτεραιότητα στις δημόσιες δομές, όπου παρατηρείται μεγάλη αναμονή αυτές τις ημέρες, ενώ εξετάζεται να αυξηθούν και τα σημεία ελέγχου των κλιμακίων του ΕΟΔΥ.

Ως προς τις άλλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η εστίαση, η διασκέδαση και τα γήπεδα, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η πρόθεση είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, από αυτούς που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τη διατήρηση ή τη μερική άρση των περιορισμών αυτών, εκτίμησε ο υπουργός Υγείας.

Η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Υπουργός. Αυτή τη στιγμή, η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ από την αύξηση των κρουσμάτων είναι κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις απλές νοσηλείες. Για το λόγο αυτό, θα διατεθούν από τις ιδιωτικές κλινικές επιπλέον 300 περίπου απλές κλίνες για covid περιστατικά στην Αττική. Τέλος, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αν δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.