Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση για την Ηριάννα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τη δυσάρεστη έκπληξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόφαση του πενταμελούς εφετείου που απέρριψε με ψήφους 3 – 2 την αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Κοντονής αφήνοντας αιχμές για δικαστές που κάνουν και λάθη.

«Η απόφαση του πενταμελούς εφετείου αναστολών αποτέλεσε για μας μια δυσάρεστη έκπληξη» τόνισε ο κ. Κοντονής και υπενθύμισε ότι η στάση της Ηριάννας «ήταν υποδειγματική» όσον αφορά τα καταναγκαστικά μέτρα που της επιβλήθηκαν. Επίσης υπογράμμισε ότι η Ηριάννα αξιοποίησε όλα τα δικονομικά εργαλεία για την άρση των περιοριστικών όρων που εμπόδιζαν την επιστημονική της εξέλιξη, κυρίως δηλαδή τη δυνατότητα να ταξιδεύει στο εξωτερικό για το διδακτορικό της.
«Οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλους» τόνισε αιχμηρά ο υπουργός Δικαιοσύνης και χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργο» να αποφυλακίζονται προσωρινά πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί σε πολυετής ποινές για εμπόριο ναρκωτικών και η Ηριάννα να μην απολαμβάνει από τη Δικαιοσύνη αντίστοιχο ευεργέτημα.

Και οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη
Ο κ. Κοντονής καταδίκασε παράλληλα τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά την απόφαση. Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτες τόσο τις βιαιοπραγίες όσο και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών. «Και οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη» είπε με νόημα και σημείωσε ότι οι βιαιότητες «δυσφημούν την προσπάθεια και τον αγώνα της κοπέλας». Σημείωσε μάλιστα ότι ο κώδικας ποινικής δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο «προφανώς με άλλη σύνθεση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.