Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ- Ανοιχτό παράθυρο για επιπλέον μέτρα

Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε χθες στην χώρα μας αναζωπυρώνοντας έτσι τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα περιορισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις των λοιμωξιολόγων, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 453 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 184 εντοπίστηκαν στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου και τα 174 στην Περιφέρεια Αττικής.

Η πορεία της πανδημίας στην Αττική και το κέντρο της Αθήνας αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς και την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να δηλώνει ότι «η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε».

Ένα βήμα πριν την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών στην Αττική βλέπει ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας υποστήριξε ότι «η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση». Εξηγώντας στη συνέχεια τον τρόπο επιβολής ενός lockdown στην παρούσα φάση εξήγησε ότι «θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες», προσθέτοντας ότι θα κλείσουν επίσης τα σχολεία. «Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα.», συμπλήρωσε.

Παρόμοια εικόνα έδωσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, αν δεν ελεγχθεί άμεσα η κατάσταση, η πανδημία θα εξελιχθεί με μορφή χιονοστιβάδας, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν οι εστίες συγχρωτισμού και να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα καθώς οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορούν να αποδώσουν. Περιγράφοντας, ωστόσο, την πιθανή μορφή ενός τοπικού lockdown στην Αττική εξήγησε ότι είναι πιθανό για κάποιο διάστημα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να μην μπορούν να μετακινηθούν εκτός Αττικής, διευκρινίζοντας ότι το κλείσιμο των σχολείων συμβάλλει μόνο σε ένα μέρος στην αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.