Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα – Ποια μέτρα εξετάζονται

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή υπουργών αλλά και επιστημόνων του ΕΟΔΥ κατέδειξε με σαφήνεια την ανησυχία της κυβέρνησης αλλά και των λοιμωξιολόγων για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αριθμοί καταγράφουν μια αυξητική, πλην όμως ελεγχόμενη, τάση των επιμολύνσεων από τον Covid 19 μέσα στον Ιούλιο. Υπολογίζεται ότι ένα από στα τέσσερα συνολικά κρούσματα εντοπίστηκε τις τελευταίες 30 ημέρες.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στα μέλη Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μη διστάσουν να ζητήσουν την επιπλέον λήψη μέτρων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας ο κορωνοϊός κυκλοφορεί κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας, στη Δυτική Αττική και τα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Ωστόσο καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής φιλοξενεί 3,7 εκατ. κατοίκους, διαπιστώνει κανείς ότι σε μεγάλο στοίχημα εξελίσσεται η προσπάθεια των ειδικών να μην λειτουργήσουν τα κρούσματα πολλαπλασιαστικά με αποτέλεσμα να… χαθούν τα ίχνη του κορωνοϊού, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη γεωγραφική «εστία» -όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- με συνολικά 105 κρούσματα από τις αρχές του μήνα.

Εντατικοί έλεγχοι για τις μάσκες
Με αυτά τα δεδομένα και σε μια προσπάθεια να «πείσουν» τους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας, την Τετάρτη (29/07) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή διεξήγαγαν 1.178 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, όπου και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.

ΕΟΔΥ: 65 νέα κρούσματα
Την Πέμπτη (30/07) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
– δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,

– έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Νέα μέτρα στο «τραπέζι»
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα συμπληρωματικά μέτρα.

«Αν δούμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό θα μας ανησυχήσει», επισήμανε στο OPEN ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει ήδη πακέτο νέων μέτρων για να εφαρμοστούν, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

Απαγόρευση συναυλιών εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα
Απαγόρευση σε beach bar και πάρτι
Απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων, όπου υπάρχει συνωστισμός
«Έχουμε μία κατάσταση με φωνές, με τραγούδια, με γέλια. Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερμετάδοση του κορονοϊού, όταν βρεθεί κάποιος ασυμπτωματικός φορέας σε ένα τέτοιο χώρο συγχρωτισμού και συνωστισμού», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.