Κουτσούμπας: «Έχουμε ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων»

Τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, αλλά και την πραγματική διέξοδο για να πάρει ανάσες ανακούφισης ο ελληνικός λαός και να προστατευτεί το λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα ανέδειξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στην αρχή της ομιλίας τους στηλίτευσε τις ψευτοαντιπαραθέσεις που στήνουν τα άλλα κόμματα, ενώ δεν λένε κάτι διαφορετικό. «Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αιτίες της ακρίβειας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με την συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει με κάθε τρόπο την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η δεύτερη αιτία είναι ο φθηνός δανεισμός και τα διάφορα πακέτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δημιουργούν πληθωρισμό. Επίσης, η προώθηση του πανάκριβου ενεργειακού μείγματος της «πράσινης» μετάβασης». Μια άλλη αιτία είναι η περιβόητη πολιτική της εξωστρέφειας που δίνει έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό. Η πέμπτη αιτία είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία έχουν επικυρώσει όλα τα άλλα κόμματα. Μια άλλη αιτία είναι οι υψηλοί φόροι και η καθήλωση των μισθών.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
«Πολλοί από τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται εκεί έξω, όταν άκουσαν ότι θα διεξαχθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, πιθανώς να σκέφτηκαν, ότι επιτέλους θα αφήσετε για λίγο τους στημένους, αποπροσανατολιστικούς καυγάδες με τους οποίους μας έχετε φλομώσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο, για να δώσετε απαντήσεις για το νούμερο 1 πρόβλημα που απασχολεί τον λαό μας: αυτό της ακρίβειας.

Μπορεί να πίστεψαν ότι θα αναδειχθούν επιτέλους κάποιες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα πάνω στα μεγάλα ζητήματα. Ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση ιδεών, αναλύσεων και προτάσεων, ιδιαίτερα σήμερα που είμαστε 2 εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και ο καθένας καλείται να επιλέξει. Με τα ζητήματα της ακρίβειας να είναι δικαιολογημένα νούμερο 1.

Μάταια το πίστεψαν, τουλάχιστον όσον αφορά όλους εσάς, όσους μέχρι τώρα έχετε μιλήσει. Εμείς θα τηρήσουμε στην πρωτολογία μας και σ’ αυτό, θα μιλήσουμε δηλαδή για την ακρίβεια. Επιφυλασσόμαστε στη δευτερολογία μας να τοποθετηθούμε και για μια σειρά ακόμα μεγάλα προβλήματα που τέθηκαν κάποια ήδη.

Αποδεικνύεται ότι ακόμα και όταν αναγκάζεστε να τοποθετηθείτε γι’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα, έχετε και πάλι την «ικανότητα» να πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα και να στήνετε ψευτοαντιπαραθέσεις μεταξύ σας, ενώ στην ουσία δεν λέτε κάτι ουσιωδώς διαφορετικό. Χασμουρητά και απέχθεια φέρνετε στον κόσμο.

Και να τι εννοώ… Ο κ. Μητσοτάκης, τρία χρόνια τώρα, από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις αιτίες του, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι γι’ αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλάει για “εισαγόμενη άνοδο των τιμών”.

Πιο συγκεκριμένα, με τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων της ΕΕ, κύριοι της ΝΔ, έχετε προωθήσει πρώτα από όλα τη στήριξη με κάθε τρόπο της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ.

Δεύτερον, τον φθηνό δανεισμό και τα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πολιτική που υιοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία οδηγούν δεδομένα σε πληθωρισμό, αφού αυξάνουν τη μάζα του χρήματος που κυκλοφορεί, πιο γρήγορα από ότι αυξάνεται η μάζα των εμπορευμάτων. Σας ρώτησα και άλλη φορά: δεν σας τα έμαθαν αυτά στο Χάρβαρντ;

Τρίτον, προωθήσατε την πολιτική διαμόρφωσης ενός πανάκριβου ενεργειακού μίγματος με τη δήθεν “πράσινη” μετάβαση της ΕΕ, τα χρηματιστήρια της ενέργειας, την άναρχη και χωρίς σχέδιο διείσδυση των ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει σε υπερκορεσμό και στο εξής τραγελαφικό φαινόμενο:

– Να κινδυνεύουμε με black out λόγω υπερβολικής προσφοράς ρεύματος μέσα στο Πάσχα και ταυτόχρονα οι λαϊκές οικογένειες να ανάβουν τα φώτα με το χρονόμετρο λόγω των υψηλών τιμών.

– Το θάψιμο του φθηνού λιγνίτη που έχει σε αφθονία η χώρα μας.

– Τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη στροφή στο πιο ακριβό αμερικάνικο LNG.

Όλα αυτά εκτόξευσαν το κόστος του ρεύματος και αυτό με τη σειρά του πέρασε στα λιπάσματα, στα τρόφιμα και σε όλα τα αγαθά.

Τέταρτον, προωθήσατε την περιβόητη πολιτική της εξωστρέφειας, της έμφασης στις εξαγωγές και τον τουρισμό, η οποία προφανώς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, αφού αυξάνει τη ζήτηση και μάλιστα προσθέτοντας ένα τεράστιο αγοραστικό κοινό, που έχει πολύ υψηλότερα εισοδήματα από τον μέσο εργαζόμενο στην Ελλάδα.

Πέμπτον, ψηφίσατε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία την έχετε επικυρώσει όλοι εδώ μέσα, και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι, πλην ΚΚΕ. Η ΚΑΠ είναι υπεύθυνη για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την τεράστια απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι.

Και φυσικά, ως έκτο στοιχείο όταν μιλάμε για ακρίβεια, δεν αναφερόμαστε μόνο στις τιμές των προϊόντων, αλλά συνολικά στο τρίπτυχο τιμές, μισθοί, φόροι. Μάλιστα οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων και την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός, με τους μνημονιακούς νόμους όλων σας, βρίσκεται στο επίπεδο του 2009.

Και αφού αυτό το δούλεμα για τις αιτίες της ακρίβειας κράτησε περίπου δύο χρόνια, το τελευταίο διάστημα το έχετε ρίξει και στο “virtual reality”. Μιλάω για τη γνωστή τακτική σας να εκπέμπετε μηνύματα “εικονικής πραγματικότητας” όσον αφορά την ακρίβεια. Τώρα, μάλιστα, εντοπίζετε “πτώση τιμών στα τρόφιμα”. Φυσικά, δεν την έχει εντοπίσει κανένας άλλος αυτή την πτώση, και κυρίως κανένας από όσους πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, όχι μια φορά το δίμηνο για σόου με τις κάμερες, αλλά για να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη διαβίωση τη δική τους και των παιδιών τους κάθε βδομάδα, κάθε μέρα.

Πτώση τιμών δεν έχει εντοπίσει κανένας από αυτούς που είναι “εξαρτημένοι από τον μισθό τους”, για να θυμηθώ μια παλιότερη δική σας φράση. Μας λέτε ότι απέδωσαν τα πρόστιμα, οι έλεγχοι και η εφαρμογή του «e-καταναλωτή». Πιο χαριτωμένα το είπε ο υπουργός σας, ο κύριος Σκρέκας: «Ανοίξαμε τα ματάκια του κόσμου» με αυτή την εφαρμογή, είπε στα “τηλεπαράθυρα”. Γιατί τώρα – λέει – μπορούμε να μπαίνουμε εκεί, πριν πάμε για ψώνια και να βλέπουμε ποιο σούπερ μάρκετ έχει πιο φθηνά την ντομάτα, ποιο έχει το τυρί, ποιο έχει το γάλα και να γυρίζουμε όλη μέρα τα σούπερ μάρκετ για να γλιτώσουμε στο τέλος μερικά ευρώ, που θα τα έχουμε φάει βέβαια στη βενζίνη.

Λέτε, βέβαια ταυτόχρονα, ότι αυτά τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν μόνιμα το πρόβλημα και ότι η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς. Επικαλείστε, μάλιστα, τις προβλέψεις που μιλάνε για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη. Μα, υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και τα δικά σας στοιχεία λένε, είχαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μετά την πανδημία και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Από πού προκύπτει, λοιπόν, ότι αυτό είναι απάντηση στην ακρίβεια, αφού η ακρίβεια έχει εκτιναχτεί ακριβώς όλα αυτά τα χρόνια αυτής της ανάπτυξής σας;

Το κρίσιμο ερώτημα, συνεπώς, είναι για ποιον είναι αυτή η ανάπτυξη. Γιατί ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, σίγουρα έχουμε. Θα σας δώσουμε και στοιχεία παρακάτω, για να μάθετε κιόλας πού είναι τα “λεφτόδεντρα”. Χώρια που την τελευταία φορά που είχαμε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 2009. Ξέρετε τι ακολούθησε μετά; Το ξέρετε. Ό,τι ακολουθεί πάντα μετά τη μεγάλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδερφάκια αυτού του συστήματος και τις πληρώνουν και τις δύο πάντα οι λαοί.

Μάλιστα, όπως είπα και παραπάνω, οι μισθοί παραμένουν μέχρι σήμερα παγωμένοι στα επίπεδα που τους ρίξατε με τη διαχείριση εκείνης της κρίσης και τα μνημόνια. Ο μέσος μισθός είναι σήμερα κατά 15% μειωμένος σε σχέση με το 2011, όταν το κόστος διαβίωσης, τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ, το ρεύμα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τότε.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με το 2011 και το κράτος συνεχίζει να τους κλέβει δυο μισθούς. Το 50% των δικαιούχων κύριας σύνταξης γήρατος,παίρνουν το πολύ μέχρι 814 ευρώ. Και αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής της δικής σας και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού έχετε δώσει όλα τα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία να κρατά τους μισθούς εκεί, να αποφεύγει την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να μην πληρώνει υπερωρίες κλπ.

Το 2009 οι συλλογικές συμβάσεις κάλυπταν το 70% των εργαζομένων και το 2023 μόλις το 25%. Μέχρι και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό έχετε καταργήσει με τον γνωστό νόμο Βρούτση της ΝΔ και Αχτσιόγλου, του ΣΥΡΙΖΑ τότε, της Νέας Αριστεράς σήμερα. Είναι αποτελέσματα των αντιασφαλιστικών νόμων που έχετε επίσης ψηφίσει και εφαρμόσει όλοι σας και έχουν καταντήσει τις συντάξεις φιλοδωρήματα.

Και βέβαια, την ώρα που οι ρυθμοί ανάπτυξης ευημερούν, τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας πηγαίνουν στον βρόντο και απαξιώνονται. Εμβληματικό παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ. Που πάλι προσπαθήσατε να πετάξετε τους εργαζόμενους στον δρόμο και πάλι δεν σας πέρασε και ούτε πρόκειται να σας περάσει.

Πρόσφατα, όμως, κ. Μητσοτάκη, κάνατε και το επόμενο βήμα στην κοροϊδία και περάσατε στην προεκλογική αλληλογραφία με την Κομισιόν και την κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Καλά, στις Συνόδους Κορυφής, στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συμμετέχετε, δεν τα λέτε; Το καλοκαίρι που κάνατε μαζί διακοπές στα Χανιά, δεν προλάβατε να τη ρωτήσετε; Αλήθεια, τι θέλετε να πείτε στον λαό; Ότι η κ. Φον Ντερ Λάιεν δεν γνωρίζει τι κάνουν οι πολυεθνικές εταιρείες; Δεν γνωρίζει η εν λόγω κυρία, ότι κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους; Ότι η ΕΕ έχει αναλάβει και θεσμικά την προστασία τους;

Δεν γνωρίζει, ότι στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη αγορά και υπάρχουν περισσότεροι ανταγωνιστές, μπορεί να κατεβάζουν λίγο τις τιμές για να αυξήσουν τη μάζα των πωλήσεων και έτσι το κέρδος τους, ενώ στις πιο μικρές αγορές, όπως η ελληνική, που μπορεί να μονοπωληθεί πιο εύκολα, ανεβάζουν τις τιμές, πάλι για να αυξήσουν το κέρδος; Και μας λέτε ότι θα πάει κόντρα σε αυτό η ΕΕ; Μα αυτό ακριβώς είναι η ΕΕ και για αυτό υπάρχει. Μια ένωση, μια ενιαία αγορά των πολυεθνικών, των λόμπι και των μονοπωλίων.

Και βέβαια ήρθε η απάντηση της Κομισιόν και επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτό ακριβώς που σας λέμε, ακυρώνοντας το προεκλογικό σας πυροτέχνημα. Τι σας είπαν; Ότι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εμβαθύνοντας ακριβώς αυτούς τους παράγοντες που την έχουν προκαλέσει.

Θα μπορούσαμε να σας καλωσορίσουμε, κύριοι της ΝΔ, ειδικά εσάς κ. Μητσοτάκη, πίσω στο 1992. Τότε, που ψηφίστηκε, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμό στη Βουλή, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που περιλαμβάνει ακριβώς την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε σήμερα και στην ακρίβεια. Αλήθεια, εσείς οι καινοτόμοι, που βλέπετε “σταθερά μπροστά” δεν καταλάβατε τι ψηφίζατε τότε; Και σας πήρε 32 ολόκληρα χρόνια να το καταλάβετε; Πραγματικά, το μόνο που σας σώζει, κύριοι της κυβέρνησης, με τόση κοροϊδία, είναι η βολική αντιπολίτευση που σας κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και σε αυτό το ζήτημα, έχοντας ως σημαία την «κανονικότητα» της ΕΕ.

Το μόνο που λένε μέρα-νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και άλλοι, είναι ότι η Ελλάδα είναι πιο πάνω στον πληθωρισμό ή πιο κάτω στην αγοραστική δύναμη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό μόνο τους πειράζει. Η κανονικότητα της πολυαγαπημένης τους ΕΕ. Και παίρνετε βέβαια εσείς την πάσα και μαγειρεύετε τα στοιχεία, παίρνοντας σαν σημείο εκκίνησης αυτό που σας βολεύει.

Για παράδειγμα το 2019. Σε λίγο θα πάτε και στο 1821. Για να δείξετε ότι έκαναν λάθος οι άλλοι που σας κατηγορούν και τελικά είμαστε καλύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οπότε όλα καλά! Και άντε να βγάλει άκρη μετά ο κόσμος, ποιος από όλους σας δείχνει τους σωστούς δείκτες και γραφήματα και ποιος όχι. Γι’ αυτό λέμε ότι τέτοια βολική αντιπολίτευση, εάν δεν υπήρχε, τότε ο κ. Μητσοτάκης, θα έπρεπε οπωσδήποτε να την εφεύρει.

Αλήθεια όμως, γιατί επικεντρώνουν, και η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συζήτηση, στους μέσους όρους της ΕΕ και όχι στην πραγματικότητα; Μια πραγματικότητα, που έτσι κι αλλιώς βιώνει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί των χωρών της ΕΕ, που βγήκαν όλα αυτά τα χρόνια μαζικά στους δρόμους, λόγω της ακρίβειας, λόγω της ενεργειακής φτώχειας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής οι αγρότες, λόγω όλων αυτών των άθλιων μέσων όρων της ΕΕ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον λαό, ειδικά μπροστά στις ευρωεκλογές.

Ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλετε, δεν μπορείτε, δεν σας επιτρέπεται να αγγίξετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας, δηλαδή την ανάπτυξη με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος. Δεν μπορείτε, λόγω των δεσμεύσεών σας, να αμφισβητήσετε την πολιτική της ΕΕ, που συμβάλει στο πρόβλημα της ακρίβειας σε όλες τις χώρες, φυσικά με επιμέρους διαφορές και ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα.

Επομένως παίρνετε τον πυρήνα του προβλήματος σαν δεδομένο, σαν ουρανοκατέβατο, σαν «εισαγόμενο», ή όπως το λέει ο καθένας σας, και δίνετε τη “μάχη των μαχών” μιας αντιλαϊκής διαχείρισης για το λίγο πάνω ή το λίγο κάτω από τους μέσους όρους. Για ένα μικρό ποσοστό δηλαδή της ακρίβειας και μόνο. Τι δεν αγγίζετε όλοι σας; Όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι υπόλοιποι των κομμάτων της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας;

Δεν αγγίζετε τα τεράστια κέρδη που έχουν οι μεγάλοι όμιλοι. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έσπασε τις προηγούμενες μέρες ρεκόρ 13 ετών. Από την αρχή του 2024 οι μετοχές κερδίζουν πάνω από 12 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω μεταφράζονται σε μερίσματα για τους μετόχους των επιχειρήσεων, που έχουν ξεπεράσει ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και σύμφωνα με εκτιμήσεις της «αγοράς» θα φτάσουν τα 3,8 δισ. στο τέλος του χρόνου. Έτοιμες να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας είναι οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο. Πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ που «τσέπωσαν» το 2022. Κι αφήστε την κοροϊδία με τα πρόστιμα, όπως αυτό που επιβλήθηκε στην Mondelez, που είναι ισχνό, λιγότερο από 1,5% του τζίρου της και λιγότερο από το 10% των κερδών της για ένα χρόνο.

Συμφωνημένο και προαποφασισμένο. Σε βαθμό μάλιστα που η εταιρία αυτή δηλώνει ότι ήδη το έχει βάλει στις επισφάλειές της για το 2024. Χώρια που η υπόθεση αυτή κρατά από το 2019. Καμία έκπληξη. Απλά ένας ακόμη “φερετζές” για να δείξει η Κομισιόν ότι χτυπάει τάχα τα μονοπώλια. Για να μην μιλήσουμε για τον πόλεμο ΗΠΑ -ΕΕ, αφού η Mondelez είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες εταιρείες.

Δεν αγγίζετε επίσης, τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για “ματωμένα” πλεονάσματα κάθε χρόνο, όπως αποτυπώνονται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. 3,2 δισεκατομμύρια ήταν το πλεόνασμα το πρώτο 4μηνο του 2024. 6 δισ. παραπάνω φόρους προβλέπεται στον προϋπολογισμό να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα το 2024 σε σχέση με το 2023. Και βέβαια πολύ μεγάλο μέρος αυτών των πλεονασμάτων βγαίνουν από τους έμμεσους φόρους, που είναι, όπως είπαμε, το ¼ της τιμής των προϊόντων που βρίσκουμε πανάκριβα στα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Κασσελάκης, ακόμα και όταν μιλά για κάποια μείωση έμμεσων φόρων, σε κάποια είδη άμεσης ανάγκης, προσθέτει και το “όσο επιτρέπει η ΕΕ” και ταυτόχρονα προτείνει να συνεχιστεί η άμεση φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και να μην υπάρχει αφορολόγητο για τα χαμηλά εισοδήματα. Τόσο προοδευτική και φιλολαϊκή πολιτική, τρομάρα σας.

Δεν αγγίζετε ακόμα, την πολιτική της “πράσινης” μετάβασης, τα “πράσινα” χαράτσια, τους ειδικούς φόρους σε ρεύμα – καύσιμα, τα χρηματιστήρια της ενέργειας. Την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών που πριν ήταν δωρεάν, η οποία προσθέτει ένα ακόμα βάρος στο λαϊκό εισόδημα. Για παράδειγμα, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών υγείας –κυρίως της πρωτοβάθμιας– φτάνει πλέον το μισό δισ. ευρώ. Τι απαντάνε εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Ο κύριος Κασσελάκης είχε ζητήσει “πάγωμα” των δαπανών για την υγεία στο 5% του ΑΕΠ, ενώ ο κύριος Ανδρουλάκης συμφωνεί με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, αρκεί, λέει, να έχουν χαμηλό αντίτιμο. Τόσο χουβαρντάδες και οι δυο τους.

Δεν αγγίζετε τέλος, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ του πολέμου. Και επειδή δεν τα αγγίζετε αυτά, δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια στον λαό. Ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι σύμπτωμα της φυσιολογικής λειτουργίας αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός. Δεν είναι παρά ένας ακόμα μηχανισμός για να κλέβουν ακόμα περισσότερα οι εκμεταλλευτές από τους εργαζόμενους.

Αποφεύγετε να θέσετε και να απαντήσετε στο ερώτημα που αντικειμενικά υπάρχει, όταν μιλάμε για ακρίβεια και πληθωρισμό. Ποιος θα πληρώσει; Γι’ αυτό και απορρίπτετε όλοι σας τις προτάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ με τροπολογίες, εδώ στη Βουλή.

Υπάρχει μια τεράστια, θεμελιακή, πολιτική, ιδεολογική και αξιακή διαφορά του ΚΚΕ και όλων εσάς, των οπαδών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφιστεί από τους φόρους. Και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Είναι ουτοπικά, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση, που σας αρέσει να απευθύνετε σε εμάς. Κάποιος πρέπει να πληρώσει, βλέπετε. Εμείς λέμε ότι για να κερδίσει έστω μια ανακούφιση σήμερα ο λαός, πρέπει να χάσει από τα κέρδη του το κεφάλαιο, πρέπει να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ. Για να μπορέσει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες του με το εισόδημά του, πρέπει το κεφάλαιο να χάσει την εξουσία που κατέχει συνολικά σήμερα.

Και αυτό δεν είναι θεωρία. Γιατί, μέχρι σήμερα, όποτε κατακτήθηκε το παραμικρό, για παράδειγμα η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε μια σειρά κλάδους, στους οικοδόμους, στους μεταλλεργάτες του Περάματος και αλλού, έγινε μετά από σκληρό αγώνα, που ανάγκασε την μεγαλοεργοδοσία, το κράτος, να υποχωρήσουν.

Μπορούμε να είμαστε περήφανοι που οι δυνάμεις μας βρέθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, στηρίζοντάς τους. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Όπως θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που πιστεύουμε ότι πρέπει εδώ και τώρα να γίνουν για να αντιμετωπιστεί, έστω εν μέρει, το πρόβλημα της ακρίβειας.

Ορίστε, λοιπόν, οι προτάσεις που ζητάτε να ακούσετε:

– Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

– Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.

– Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

– Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της επαγγελματικής στέγης.

– Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

– Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

– Και βέβαια, καμία χρηματοδότηση – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που τους πληρώνει σήμερα ο λαός από το υστέρημά του και αύριο ίσως και με την ζωή του.

Γιατί, κυριολεκτικά, καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για την ακρίβεια, αν δεν μπει στο επίκεντρο και στο στόχαστρο του λαού μας, όλων μας, η απόφαση που έχει πάρει η ΕΕ για μετατροπή της οικονομίας της σε “πολεμική οικονομία”, που είναι το μέγα ζήτημα των ημερών.

Στα 100 δισεκατομμύρια έχουν φτάσει οι εξοπλισμοί που έχει στείλει η ΕΕ, από τα χρήματα των λαών της Ευρώπης, στο καθεστώς Ζελένσκι. Και γι’ αυτά επίσης δεν μιλάει κανείς σας, γιατί όλοι συμφωνείτε. Ενώ στα 2,5 τρισ. δολάρια έφτασαν το 2023 οι πολεμικές δαπάνες παγκόσμια, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό για 9η συνεχόμενη φορά. Νομίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει πού μας οδηγείτε. Και πως, αν σήμερα πληρώνουμε για τους άδικους πολέμους των ιμπεριαλιστών με τα χρήματά μας, αύριο θα πληρώσουμε με πολύ πιο ακριβό νόμισμα.

Όλα τα παραπάνω μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Γιατί, πολύ απλά, σε αυτόν που σε ληστεύει, δεν του λες μπράβο, δεν του ζητάς να συνεχίσει τη ληστεία, ούτε περιμένεις αφελώς να μοιραστεί μαζί σου τα κλοπιμαία. Του λες “τέρμα” , “ως εδώ”, “δεν θα σε αφήσω να συνεχίσεις τη βρωμοδουλειά που κάνεις”!

Με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική της ΕΕ, θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε και όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.