Λέκκας: Επτά φορές πιο πιθανό να υπάρξουν πλημμύρες μετά τις φωτιές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τις πλημμύρες που αναμένεται να ακολουθήσουν στις καμένες περιοχές.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε πως μετά τις φωτιές ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι αυξημένος. «Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι νομοτέλεια να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές» ανέφερε, για να τονίσει επίσης ότι ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται κατά επτά φορές μετά από πυρκαγιά και όπως είπε θα πρέπει «να είμαστε προετοιμασμένοι.

Σημείωσε πως εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη και οι συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες: «Οι πυρκαγιές αφήνουν ένα βαρύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα  αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον αέρα, στην ατμόσφαιρα, και τη βιόσφαιρα».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση η οποία είναι δύσκολα αναστρέψιμη».

Παράλληλα, ευχήθηκε να επικρατήσουν «ευνοϊκότερες συνθήκες από άποψη ανέμων» για να διευθετηθεί η κατάσταση και στάθηκε στην «καύσιμη ύλη» που υπάρχει στην περιοχή η οποία οδηγεί σε μεγάλες θερμοκρασίες. «Έχουμε μια προέλαση της φωτιάς με την ακτινοβολία που είναι επίσης σημαντική παράμετρος για την διάδοση» υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Ερωτηθείς για τα αίτια που οδήγησαν το μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας να απλωθεί σε τόσο μεγάλη έκταση, σημείωσε ότι διακρίνονται δύο κατηγορίες. «Η πρώτη έχει να κάνει με τα γενικότερα αίτια, δηλαδή αυτά που καθορίζονται από την κλιματική κρίση, τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ξηρασία και όσα συμβαίνουν στον διεθνή χώρο», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «η δεύτερη κατηγορία ήταν μια αρνητικότατη συγκυρία πραγμάτων και διαδικασιών που δεν ήταν επιτυχής. Το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σε τόσα σημεία πυρκαγιές, ότι έπρεπε να γίνει προτεραιοποίηση των μετώπων».

Όπως είπε ο κίνδυνος παραμένει και για την επόμενη εβδομάδα «αφού οι βασικές συνθήκες δεν θα αλλάξουν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.