Μάχη για την κεντροαριστερά: Ο Κασσελάκης, ο πολύ σκληρός για να πεθάνει Ανδρουλάκης και η «σφήνα» Δούκα

Με στραμμένο το βλέμμα στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για την κεντροαριστερά και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα χωράει όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου.

Όπως είναι φυσικό κανείς σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την συγκεκριμένη στιγμή να εμπλακεί σε αυτή την ιστορία, αφού η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα είναι ρευστή δεδομένου ότι και μέσα στο καλοκαίρι δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Η χθεσινή συνέντευξη του δημάρχου της Αθήνας, Χάρη Δούκα, ο οποίος δήλωσε παρών στα σενάρια της κεντροαριστεράς, δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στην Κουμουνδούρου, καθώς είναι ο πρώτος ο οποίος σε συνεργασία με τον Κώστα Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πράξη τα σενάρια συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Η πρόθεση ωστόσο του δημάρχου να ηγηθεί αυτού του σεναρίου προφανώς περιπλέκει τα πράγματα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος άνοιξε πρώτος την συζήτηση για την κεντροαριστερά έχει δήλωση παρών. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μέσα από τις εξελίξεις σημαντικό ρόλο σε αυτό το σενάριο μπορεί να παίξει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Σκληρός παίκτης» ο Ανδρουλάκης
Στην Κουμουνδούρου ωστόσο θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης -παρά την πίεση που δέχεται την συγκεκριμένη στιγμή από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του – είναι ένας σκληρός παίκτης που δύσκολα θα βγει εκτός παιχνιδιού.

Εν τω μεταξύ, η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας για τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό τόνισε ότι καμιά συζήτηση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν γίνει ερήμην των κοινωνικών τάξεων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

«Θα ήταν πιο χρήσιμο να μιλήσουμε πρώτα για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Ποια κοινωνική συμμαχία θέλουμε να συγκροτήσουμε που θα γίνει και πολιτική πλειοψηφία. Να μιλήσουμε για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας προοδευτικής πολιτικής σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη μάλιστα στο εάν τα κόμματα που θα μετέχουν σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να κρατήσουν την αυτοτέλειά τους τόνισε ότι «μόλις βγήκαμε από μία προεκλογική μάχη, όπου οι σχέσεις των κομμάτων ήταν ανταγωνιστικές, άρα χρειάζεται να κάτσει κάπως η σκόνη. Να βρεθεί ίσως σε πρώτη φάση ένας κοινός βηματισμός σε επίπεδο κοινοβουλευτικών και κοινωνικών δράσεων. Χρειάζεται χρόνος, όχι βιασύνη και προχειρότητα. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να έχουμε στρατηγική συνεργασιών που να την υπηρετούμε με συνέπεια και αξιοπιστία. Όχι με αποσπασματικές και εφήμερες κινήσεις. Μόνο έτσι θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για μια ισχυρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ και στις πολιτικές της».

«Το κόμμα άντεξε και παρέμεινε στη δεύτερη θέση»
Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ακόμα ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ιστορία πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός, καθώς παρά την πτώση των ποσοστών του, το κόμμα άντεξε παρέμεινε στη δεύτερη θέση και κατέχει στη Βουλή τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αντιθέτως οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτή την υπόθεση με αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης. Κουβαλάμε το πολύτιμο φορτίο ενός χώρου με μακρά διαδρομή στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι συνθέσεις είναι στο DNA μας. Ταυτόχρονα, είμαστε ένα κόμμα με εμπειρία διακυβέρνησης και τα τελευταία δώδεκα χρόνια είμαστε σταθερά ο ένας από τους δύο πόλους του πολιτικού μας συστήματος. Και βεβαίως, έχουμε επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι για τη χώρα και την κοινωνία», κατέληξε η Όλγα Γεροβασίλη.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.