Μαγιορκίνης: Nα ζήσουμε σε «κοινωνική φούσκα»

Την ανάγκη να ζήσουμε για το προσεχές διάστημα του λοκντάουν σε μια «κοινωνική φούσκα», με περιορισμό των κοινωνικών επαφών στο ελάχιστο δυνατό, και με συγχρωτισμό με τους ίδιους ανθρώπους, εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Έχουμε παρά πολύ δρόμο να διανύσουμε. Σε μικρό χρονικό διάστημα είχαμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα και θανάτους» προειδοποίησε. 

«Οι δείκτες βαρύτητας της νόσου θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν» τόνισε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απόκλιση από τα μέτρα.

Αναφορικέ με την ηλικιακή διασπορά του ιού, «οι ηλικίες 40 με 65 ετών έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ακολουθούν οι ηλικίες 19 με 39 ετών. Εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είχαμε εκθετική αύξηση στις ηλικίες 19 με 39 ετών και μετά στις ηλικίες 40 και άνω» αποσαφήνισε.

«Η πλειοψηφία των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης (…) Υπάρχει διαφαινόμενη πιθανή βελτίωση στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο. Αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα» δήλωσε δε. 

Πάντως, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι «η Θεσσαλονίκη δείχνει σημεία ταχύτερης βελτίωσης από την Αττική, καθώς είναι μικρότερο αστικό κέντρο, και πιθανώς επειδή τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν νωρίτερα από την Αττική.

Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως αυτό της Moderna, δήλωσε ότι έχουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, ανώτερα του εμβολίου της γρίπης, ενώ είναι αντικείμενο ευρύτατων μελετών πόσοι θα εμβολιαστούν.  

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.