Με έξοδα του ελληνικού δημοσίου θα μπαίνουν σε καραντίνα οι θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες

Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις (camping), έγινε σήμερα και η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξανανοίξει τις πύλες της στον κόσμο από τις 15 Ιουνίου, υποδεχόμενη ξένους επισκέπτες με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής, τόνισε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δίνοντας διευκρινίσεις για τη διαδικασία της καραντίνας, το κόστος της οποίας θα αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά και στόχο τη μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες.

Υπενθύμισε επίσης ότι όλο το διάστημα της καραντίνας οι πολίτες που έρχονταν με πτήσεις στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, υποβάλλονταν σε τεστ, παρέμεναν στο αεροδρόμιο ένα βράδυ και ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ έμπαιναν είτε σε χαλαρή καραντίνα επτά ημερών είτε σε αυστηρή 14 ημερών.

Σημείωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι τους τελευταίους τρεις μήνες πέρασαν από αυτή τη διαδικασία και φιλοξενούνταν χωρίς προβλήματα σε ξενοδοχεία και ανέφερε ότι αυτό θα συνεχιστεί με μία διαφορά: «Περιμένουμε πολύ λιγότερα περιστατικά – μακάρι και κανένα- καθώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι στις χώρες της Ευρώπης από όπου περιμένουμε τουριστικές ροές, συντονίζονται προς τα κάτω».

Ο κ. Πέτσας συνεπώς διευκρίνισε ότι τα θετικά κρούσματα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με κόστος που θα αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.

«Ελπίζουμε να συνεχίσουμε μία τουριστική σεζόν μικρότερη αλλά όχι χαμένη» τόνισε.

Όσον αφορά στην προσθήκη ή αφαίρεση χωρών από τη «λευκή λίστα» ο κ. Πέτσας σημείωσε πως: «Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Και ανάλογα θα δέχεται επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη. Ταυτόχρονα, θα παραμένει σε εγρήγορση για ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.