Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες προκαλούν τα αγριογούρουνα

Επισημαίνει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ζητώντας την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και την ένταξη σε αυτό των αγροτών, που οι καλλιέργειες τους πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις συνεχείς επιδρομές των αγριογούρουνων, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού τους.

Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις δασολόγων και θηροφυλάκων, οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων σε περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στη Μαγνησία και τη Λάρισα έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η ραγδαία αυτή αύξηση των αγριογούρουνων έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται από τις συνεχείς επιδρομές των ζώων, που ψάχνουν τροφή και καταφύγιο. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών από αραβόσιτο μέχρι και αμυγδαλιές έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των αγριογούρουνων. Πιο ευάλωτες είναι μάλιστα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε δάση.

Οι παραγωγοί πλέον βρίσκονται εκτεθειμένοι όχι μόνο απέναντι στα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα αλλά και σε έναν ακόμη «κίνδυνο», αυτό της πληθυσμιακής αύξησης του αγριόχοιρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι καλούνται να προφυλάξουν τις καλλιέργειές τους, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν επιληφθεί του θέματος αν και δεν πρόκειται για κάποιο καινούργιο φαινόμενο, καθώς ορισμένα χωριά έχουν ανακαταληφθεί εξαιτίας του φαινομένου, οι καλλιέργειες αραβοσίτου.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Εάν προτίθεται να εξετάσει την τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς αποζημιώσεων και οι πληγέντες αγρότες που οι καλλιέργειες τους βρίσκονται εντός της ζώνης μονίμων καταφυγίων θηραμάτων και πλήττονται συνεχώς από τις επιδρομές των αγριόχοιρων;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.