Μετά την ενίσχυση στη Βουλή, συσπείρωση στο κόμμα

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και τους όρους με τους οποίους η χώρα πρέπει να διεκδικήσει την αυτοδύναμη έξοδό της από το Μνημόνιο θα συζητήσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βασικό μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχυθεί η συσπείρωση στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, τώρα που η κυβέρνηση πέρασε τον “τελευταίο κάβο” του πολυνομοσχεδίου πριν να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει, ούτως ή άλλως, ικανοποίηση χάρη στην έκβαση της προχθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς η κυβέρνηση έσπασε ένα… μοναδικό “ρεκόρ” στα “μνημονιακά” χρονικά: ενώ όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις -της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα συμπεριλαμβανομένης – έχαναν βουλευτές σε δύσκολες “μνημονιακές” ψηφοφορίες, η παρούσα κυβέρνηση εξήλθε της ψηφοφορίας ενισχυμένη, έχοντας ενσωματώσει στην συμπολίτευση ως 154η βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Κωδικός “συσπείρωση”
Κατόπιν τούτων, αλλά και μετά το “βελούδινο διαζύγιο” με τον Κώστα Ζουράρι, που προέκυψε έπειτα από την μυστική συνάντηση του τέως υφυπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση έχει κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα και ετοιμάζεται για τους δύο επόμενους “σταθμούς”: αφενός, το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου εκτός απροόπτου αναμένεται να κηρυχθεί περαιωθείσα και επισήμως η τρίτη αξιολόγηση. Αφετέρου, για την έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης, που θα αφορά στο πώς θα βγει η Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2018, από το Μνημόνιο, αλλά και ποιες παράμετροι θα καθορίζουν την μεταμνημονιακή εποχή.

Τούτων δοθέντων, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να χαράξουν σαφή και συγκεκριμένη διαπραγματευτική στρατηγική πάνω σε ένα εξίσου συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο, λοιπόν, θα τεθεί επί τάπητος στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων -και δη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέρχεται μεθαύριο, Παρασκευή και το Σάββατο. Το σχέδιο πολιτικής απόφασης και την ατζέντα της συζήτησης θα προετοιμάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Χωρίς “τραύματα”
Εξάλλου, ακόμη και η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και οι διεργασίες μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικών στελεχών κατέδειξαν την ανάγκη να επουλωθούν τραύματα και να κλείσουν συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ρήγματα. Για την κυβέρνηση, για παράδειγμα, ακόμη εκκρεμεί η εξεύρεση των “αντισταθμιστικών” για να εξισορροπηθούν οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, ενώ θεωρείται δεδομένο πως ειδικά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πολλά μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος θα θέσουν επιμέρους θέματα, που απαιτούν “διορθώσεις” της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε, η προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε διεξαχθεί τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε, έχουν αλλάξει πολλά και εκκρεμεί η συζήτηση για τα τωρινά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.