Μεταλλάξεις και εισαγωγές στις ΜΕΘ προκαλούν ανησυχία

Τα διαγνωσμένα κρούσματα μεταλλάξεων κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες μολύνσεις και την άνοδο των εισαγωγών στις ΜΕΘ εντείνουν την πίεση στο σύστημα υγείας και προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων του lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι η καραντίνα στην Αττική και τις άλλες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» ισχύει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 1 Μαρτίου, ωστόσο το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράτασή του, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,τουλάχιστον ως τις 8 Μαρτίου. Τις τελικές εισηγήσεις αναμένεται να κάνει σήμερα η επιτροπή των ειδικών.

Ταυτοποιήθηκαν 242 ακόμη κρούσματα μετάλλαξης
Τετραψήφιος είναι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης τα κρούσματα μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ενώ 27 αφορούν στη νοτιοαφρικανική. Στην ίδια αναφορά, γίνεται λόγος για 1 νέο κρούσμα μετάλλαξης από την Ουγκάντα.
Συνολικά, από τον τελευταίο έλεγχο ταυτοποιήθηκαν 242 ακόμη κρούσματα μετάλλαξης, εκ των οποίων 226 αφορούν στη βρετανική και 12 στη νοτιοαφρικανική. Συνολικά, ο αριθμός των ταυτοποιημένων περιστατικών μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας ανέρχεται σε 1.053. Είναι ενδεικτικό επίσης, πως σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 563 κρούσματα μετάλλαξης εντοπίζονται στην Αττική.

«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης για το θέμα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγγιάννης.

Τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού, σημείωσε για τις μεταλλάξεις, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αυξήθηκε ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό
Την ίδια ώρα, παρότι η εικόνα των νέων κρουσμάτων δείχνει ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με την Τρίτη και την Τετάρτη, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ παρουσιάζει αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων, αλλά και θανάτων σε ένα 24ωρο.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 1.784 κρούσματα, 39 θάνατοι και 367 διασωληνωμένοι (10 περισσότεροι από χθες) σε όλη τη χώρα. Η τελευταία ημέρα όταν και καταγράφηκε τόσο υψηλός αριθμός νεκρών από τον κορωνοϊό είναι η 11η Ιανουρίου, με επίσης 39 θύματα.

Στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid της Αττικής
Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, οι κλίνες ΜΕΘ Covid παρουσιάζουν πληρότητα κατά 56,83%. Στην Αττική, όπως έχει γίνει γνωστό από τη πρόσφατηενημέρωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η πληρότητα αγγίζει το 90%.

Επιπλέον, 292 ασθενείς εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, δημιουργώντας αρνητικό ισοζύγιο με τα εξιτήρια που την τελευταία ημέρα ανήλθαν σε 265.

Προβληματίζει η άρση του lockdown με τα σημερινά δεδομένα
Οι ανησυχίες των ειδικών, αλλά και η επιμονή των αριθμών να παραμένουν σε τετραψήφια νούμερα δίνουν την αίσθηση πως το παρατεινόμενο lockdown ίσως να επεκταθεί πέραν της μιας εβδομάδας που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όσο εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Μάλιστα, φωνές όπως της καθηγήτριας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασίας Κοτανίδου, εκτιμούν πως θα κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας φέτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.