Μητσοτάκης: «Η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και στη συνέχεια προχώρησαν σε δηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής (17/3/24)…

«Για εμάς είναι μία εξαιρετική ημέρα σήμερα για αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Αλ Σίσι και τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Η σταθερότητα και η ευμάρεια της Αιγύπτου είναι ύψιστης σημασίας για την ΕΕ και η Ελλάδα είναι υποστηρικτής» τόνισε ο Έλληνος πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε όποια προσπάθεια γίνει για να πετύχουμε τη σταθερότητα στην περιοχή. Η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση “Ασπίδες”… Συγχαίρουμε την Κύπρο για το άνοιγμα ενός νέου ανθρωπιστικού διαδρόμου».

«Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει ένα ενεργειακό κέντρο για την περιοχή. Θα συνεχίσουμε να προοωθούμε έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης GREGY» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πακέτο 7,4 εκατομμυρίων ευρώ

«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας» είπε μεταξύ άλλων ο Αλ Σίσι, τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε να γίνει μια σύνοδος ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Μία μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη. Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε.

«Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία ιστορική ημέρα με την υπογραφή μιας συνεργασίας, που βασίζεται σε 6 πυλώνες. Με χαρά ανακοινώνω ότι θα στηριχθεί με ένα καινούριο πακέτο 7,4 εκατομμυρίων ευρώ» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στις ενεργειακές επενδύσεις και όπως είπε, το πρόγραμμα διασύνδεσης GREGY που ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα, αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Είμαστε όλοι τρομερά ανήσυχοι με τον πόλεμο στη Γάζα που είναι αντιμέτωπη με τον λοιμό. Αυτό είναι ανεπίστρεπτο! Πρέπει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» συμπλήρωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«500 φορτηγά την ημέρα πηγαίνουν στη Γάζα. 275 εκατομμύρια θα παρέχει η ΕΕ στους Παλαιστίνιους. Έχουμε στείλει πάνω από 1.800 τόνους φαρμακευτικό υλικό και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το υλικό θα φτάσει στη Γάζα» είπε.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Κυριακής (17/3/24) κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, αποφασίστηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.