Μητσοτάκης σε Τουσκ: «Εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι θα μπαίνουν στα σύνορά μας, όχι οι διακινητές»

Το μήνυμα πως η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ από τη Βαρσοβία.

Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τουσκ είπε, «πρέπει να αποφασίζουμε εμείς ποιοι θα μπαίνουν στα σύνορά μας και όχι να το αποφασίζουν οι διακινητές».

«Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, τα σύνορά μας δεν είναι μόνο των χωρών μας αλλά της ΕΕ. Γνωρίζουμε τη σημασία των συνόρων μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στην αρχή των δηλώσεων του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τουσκ για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εχω πολύ σημαντικούς πολιτικούς και προσωπικούς λόγους κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πολωνία. Η σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Πολωνία».

«Είμαστε στον 3ο χρόνο της παράνομης επίθεσης στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος είναι εμφανής στην Πολωνία. Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη προς την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί», δήλωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει μηχανισμός ώστε τμήμα Πολωνών πυροσβεστών να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για εβδομάδες ή και μήνες, με σκοπό τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

«Είμαστε ευγνώμονες για τους Πολωνούς πυροσβέστες που ήταν εκεί και μας στήριξαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011. Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.