Ν. Φίλης: Πλεόνασμα 3,5% επί πέντε χρόνια σημαίνει λιτότητα

«Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% επί αρκετά χρόνια δεν είναι λίγα και δεν είναι εύκολο να βγουν» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, εκτιμώντας πως οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές «θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες».

«Το 3,5% επί πέντε χρόνια είναι δύσκολο να το πιάσουμε και σε κάθε περίπτωση, σημαίνει λιτότητα» είπε ο κ. Φίλης μιλώντας στον Ant1. «Είχαμε στόχο 0,5% στόχο και πιάσαμε 4,2%. Περίμενα το 4,2% να αποδοθεί στην κοινωνία, όχι με ρουσφετολογικές πολιτικές», ανέφερε για το πλεόνασμα του 2016, σημειώνοντας πως αποδόθηκε στην κοινωνία «μόνο στο θέμα των συντάξεων».

Σημείωσε πάντως πως το γεγονός ότι «κλείνει η συμφωνία και θα πέσουν χρήματα στην αγορά είναι στα θετικά» όπως και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τόνισε όμως πως για γίνουν εμφανείς οι καλύτερες συνθήκες στην κοινωνία, «θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια».

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο κ. Φίλης σημείωσε πως «υλοποιούμε το πρόγραμμα με καταναγκασμούς και δεν το υιοθετούμε». Υπογράμμισε παράλληλα πως για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση για την οικονομία, «προϋπόθεση είναι απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη» αλλά «πιθανόν δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης, όταν οι βασικοί παίκτες παίζουν πινγκ πονγκ στην πλάτη της Ελλάδας».

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει άλλα μέτρα, στην περίπτωση που έρθουν στη Βουλή, απάντησε πως «δεν θα κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς», ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει άλλα μέτρα.
«Με ενδιαφέρει η συλλογική προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται μετά τη διετία να πάρει μια κοινωνική, αριστερή στροφή», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει γιατί ψήφισε τα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε πως ο ίδιος δεν είναι μέρος «μιας βεντέτας, αλλά μιας συλλογικότητας» και πρόσθεσε πως η πολιτική της κυβέρνησης τον εκφράζει, έστω κι αν είναι αντίθετος «με κάποιες μορφές της». «Προέχει το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας, πρόοδος χωρίς πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει», συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.