«Ναι» από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση για τα Rafale

Με ισχυρή πλειοψηφία αναμένεται το απόγευμα να εγκριθεί η αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, καθώς εκτός από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, τα υπόλοιπα κόμματα θα υπερψηφίσουν την απόκτηση τους. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και η «Ελληνική Λύση» έχουν ήδη προαναγγείλει τη θετική τους στάση, με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά να άρει τις όποιες ενστάσεις εξέφρασε στην αρμόδια Επιτροπή (κυρίως για το ζήτημα των συμβάσεων και όχι για την ανάγκη απόκτηση των μαχητικών) και να υπερψηφίζει.

«Εμείς αναγκαζόμαστε να πούμε «ναι» στην απόκτηση των Rafale που στην πραγματικότητα είναι ένα «ναι» στην εθνική άμυνα, στην ακεραιότητα της πατρίδας μας, απέναντι στην ιστορική και πατριωτική ευθύνη που προφανώς έχουμε και πρέπει να πάρουμε ένα μέρος αυτής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης ενώ νωρίτερα ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας είχε υπογραμμίσει πως «θα ψηφίσουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη γι’ αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση, τα αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή, για το ελληνικό δημόσιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση δεν φρόντισε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου αν κάτι δεν πάει καλά. «Ψηφίζουμε υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο στρατηγικός αμυντικός σχεδιασμός της χώρας που έδινε αλλού προτεραιότητα μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα και με την επιλογή των Rafale», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Θα διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Τον λόγο πήρε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να κάνει ότι πρέπει για να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ζήτησε, δε, την πλήρη συναίνεση της Βουλής, προσθέτοντας η αγορά των γαλλικών αεροπλάνων αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο « Σε λιγότερο από 1 χρόνο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το πρώτο Rafale θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Και από το επόμενο καλοκαίρι και τα επόμενα 2 χρόνια, 18 ριπές υπερηχητικού ανέμου- όπως λέγονται τα αεροσκάφη- θα έρθουν και θα πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο και θα σκεπάσουν το Αιγαίο με τα φτερά και τα όπλα τους», τόνισε ο ίδιος.

Θετική η αντιπολίτευση πλην ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25
Την ίδια ώρα τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε ο γραμμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για όπλα καταλυτικής σημασίας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα στον επιχειρησιακό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον αντίποδα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη διαφωνία του Περισσού, υποστηρίζοντας ότι οι εξοπλισμοί είναι πρωτίστως για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και όχι για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με τον λαό να πληρώνει κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ στο ΝΑΤΟ που τροφοδοτεί την επιθετικότητα της Τουρκίας. Προσέθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση βρήκε χρόνο για να αποκτήσει «Rafale» που θα κοστίσουν πανάκριβα στο λαό, ενώ επί ένα χρόνο δεν βρήκε περισσότερα ΜΜΜ ούτε έκανε προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη ο λαός

«Στρατηγικό πλεονέκτημα»
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας επισήμανε η χώρα μας με τα Rafale αποκτούμε αφάνταστο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας». «Οι δυνατότητες και ο οπλισμός του αεροσκάφους αυτού είναι τέτοιος που δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι αεροπόροι της γειτονικής χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πιο ήσυχες και δικαιωμένες. Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία που μπορεί να ασχοληθεί απρόσκοπτα με την υγεία, τη μόρφωση, τις συντάξεις του πληθυσμού της και σε όλα αυτά τα ειρηνικά έργα που κάθε κοινωνία επιθυμεί», είπε χαρακτηριστικά.