Νέα δεδομένα για Δεκαπενταύγουστο, πλοία και σύνορα

Σε «κόκκινο συναγερμό» παραμένει η κυβέρνηση και το κλίμα που επικρατεί αποτυπώθηκε και στην υπό τον πρωθυπουργό τηλεδιάσκεψη το πρωί της Δευτέρας. Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά. Απαντες στο κυβερνητικό επιτελείο συμφωνούν ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο, κάτι που δείχνουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό και γυρίσει η χώρα 100 μέρες πίσω…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να τηρηθούν αυστηρά τα υπάρχοντα μέτρα, για να μην βγουν άλλα σκληρότερα από το συρτάρι και να αφυπνίσουν την κοινωνία, που φαίνεται ότι έχει βάλει στην άκρη τα περιοριστικά μέτρα λόγω της κούρασης από την αδιάλειπτη τήρησή τους και της καλοκαιρινής ραστώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι κι από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρά η οργανωμένη πολιτεία θα υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πρότεινε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στα πλοία, μιας κι αυξήθηκε και η πληρότητα των πλοίων, θέση που έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Εξάλλου, με αφορμή τα απανωτά κρούσματα συνωστισμού, εξετάζεται η επιβολή ωραρίου λειτουργίας έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα στα κέντρα διασκέδασης κι ενδεχομένως και σε χώρους εστίασης.

Πάντα στο τραπέζι βρίσκονται σκληρότερα μέτρα, μολονότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν ακόμα, όπως είναι τα sms στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, κάτι που επιβεβαίωσε κι ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας καθώς και τοπικά lockdown.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και για τις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας και δη στα σύνορα με την Αλβανία (σ.σ.: μεθοριακός σταθμός Κακαβιάς) κι αναμένεται να να ενταθούν οι ήδη αυστηροί έλεγχοι.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου να υπάρξει νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών και της υπενθύμισης της ατομικής ευθύνης.

Οπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, ενώ σχετική ενημέρωση θα υπάρξει κι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.