Νέο “κρούσμα” Σαμαρά στη ΝΔ: Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ενδοτισμός, λέει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης

Ήταν 24 Ιανουαρίου, λίγο πριν ξεκινήσει μετά διακοπή χρόνων, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και ο Αντώνης Σαμαράς με μια συνέντευξη του στην “Kαθημερινή” έβαζε φωτιά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας διαφοροποιούμενος πλήρως από την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τον διάλογο με την γειτονική χώρα.

“Με πειρατές δεν κάνω διάλογο”, ήταν η πιο ηχηρή φράση της συνέντευξης που προκάλεσε πονοκέφαλο σε πολλούς υπουργούς οι οποίοι όταν καλούνταν να σχολιάσουν την διαφοροποίηση του ανέφεραν με αμηχανία ότι ένας πρώην πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Η ενόχληση σε πολλά στελέχη που είναι κοντά στον πρωθυπουργό ήταν εμφανής και εκδηλώθηκε πιο έντονα όταν η Ντορα Μπακογιάννη είχε πει με αρκετή δόση πολιτικής ειρωνίας ότι “τώρα μπορεί να μην θέλει διάλογο αλλά όταν ήταν πρωθυπουργός μια χαρά συνομιλούσε με τον Ερντογαν”.Λίγο πριν ξεκινήσει στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης με άρθρο στα ΝΕΑ αυτή τη φορά επανέρχεται στην άποψη Σαμαρά δεν γίνεται διάλογος με πειρατές, με τίτλο στο κείμενο του ο κατευνασμός απέτυχε.

Μάλιστα καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει αμέσως τις διερευνητικές εντολές και να υπογράψει συμφωνία αμυντικής αρωγής με χώρες που διατίθενται όπως η Γαλλία.

Ρίχνοντας βέλη στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Λαζαρίδης λέει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα αποδέχεται τις διερευνητικές εντολές, επί της ουσίας αποδέχεται και τις προκλήσεις των τελευταίων επτά μηνών.

Ο κ.Λαζαρίδης μιλά ευθέως για την ανάγκη αποτροπής που απαιτεί ισχυρές συμμαχίες, σοβαρούς εξοπλισμούς και διεθνείς κυρώσεις. Και πάει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως αν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τον πόλεμο, πρέπει κάνει υποχρεωτικά αποτροπή και όχι κατευνασμό που, όπως αναφέρει, οι διερευνητικές απέτυχαν να φέρουν.

Το ερώτημα είναι αν τις απόψεις Λαζαριδη θα διατυπώσουν τις επόμενες μέρες και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είναι κοντά πολιτικά με τον Αντώνη Σαμαρά και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα προκαλέσει εκ νέου νευρικότητα στην κυβερνητική παράταξη που θα δει για ακόμα μια φορά η εξωτερική πολιτική της, όσον αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, να στηρίζεται σε γενικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ και να αμφισβητείται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από την δεξιά πτέρυγα της.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.