Νέο σύστημα ελέγχου θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα – Ποια θα είναι τα πρόστιμα

Κατατέθηκε χτες στη βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει νέο σύστημα στους ελέγχους για τα ανασφάλιστα οχήματα για αστική ευθύνη, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε πλήθος στις 500.000. Μέσα στο 2023 από τους ελέγχους της τροχαίας βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε περισσότερους από 20.000 οδηγούς.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διασταυρώσεων και για τον εντοπισμό παραβάσεων προς τις υποχρεώσεις κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να εντοπίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα και τα οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης. Έλεγχοι ανά εξάμηνο
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:
1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Βίκυ Γερασίμου (δημοσιογράφος insurancedaily.gr, διευθύντρια έκδοσης περιοδικό “am”)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.