Novartis: Διχάζει το «bypass» στην Τουλουπάκη

Νέες αναταράξεις σε πολιτικό αλλά και δικαστικό επίπεδο προκαλεί η υπόθεση της Novartis, με «αιχμή του δόρατος» αυτήν τη φορά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ορισμό εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το σύνολο της δικογραφίας. Δηλαδή και του μέρους που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη.

Η κίνηση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ερμηνεύτηκε από μερίδα εισαγγελέων ως… bypass για να φύγει από τα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη η επίμαχη δικογραφία, η οποία ακόμη παραμένει ανοιχτή ως προς τα πρόσωπα των Α. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλου, καθώς και στελεχών της μητρικής εταιρείας -τα οποία έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτα-, ενώ και οι απολογίες των μελών των επιτροπών που άναβαν πράσινο φως για την κυκλοφορία συγκεκριμένων φαρμάκων δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Στην παραγγελία του ο κ. Β. Πλιώτας ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών για να οριστούν δύο ή και τρεις εφέτες ανακριτές, προκειμένου να «τρέξουν» γρηγορότερα τη δικογραφία, η οποία είναι εδώ και τρία χρόνια ανοιχτή, χωρίς τρανταχτά αποτελέσματα. Οσο για το γιατί πρέπει να «φύγουν» τα κομμάτια που χειρίζονται οι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την άποψη ότι αυτή η κίνηση διευκολύνει το ενιαίο της κρίσης των εφετών που θα χειριστούν την υπόθεση.

Τον τελικό λόγο, ωστόσο, θα έχει η Ολομέλεια του δικαστηρίου, η οποία θα συγκληθεί, όπως όλα δείχνουν, στις 28 Νοεμβρίου. Ποια θα είναι η ψήφος των Εφετών; Πριν από λίγες εβδομάδες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ε. Μωραϊτάκης κατέθεσε το ίδιο αίτημα, ζητώντας τον διορισμό εφέτη ανακριτή για τη δικογραφία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η Ολομέλεια δεν συνεκλήθη, όμως, λόγω έλλειψης απαρτίας. Πολλοί ερμήνευσαν αυτήν την κίνηση των δικαστών ως «όχι» στο αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών. Πώς θα αντιδράσουν σε αυτό το αίτημα οι δικαστές; Θα συμφωνήσουν με τον διορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή και με την άποψη του κ. Β. Πλιώτα για τον χειρισμό του συνόλου της δικογραφίας;

Η παραγγελία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού έχει τον χαρακτήρα γνωμοδότησης, λένε στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτατοι δικαστές, αφού για πρώτη φορά ζητείται να διαβιβαστεί δικογραφία που βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης στα χέρια του εφέτη ανακριτή. Στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες αναθέσεις δικογραφιών, όπως της Siemens, της 17Ν, της Χρυσής Αυγής, όμως αυτές βρίσκονταν ήδη στα χέρια ανακριτών του Πρωτοδικείου και δεν εκκρεμούσε προκαταρκτική έρευνα. Οι απόψεις φαίνεται ότι είναι δύο μέσα στη Δικαιοσύνη, με αρκετούς εισαγγελείς να θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο εξ ολοκλήρου ανάθεση της δικογραφίας στα χέρια των εφετών, καθώς σύμφωνα με τον νόμο αρμόδια για την άσκηση των ποινικών διώξεων είναι αποκλειστικά η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς. Διαφορετική ερμηνεία θα δημιουργούσε κίνδυνο ακυρότητας και θα απειλούσε ευθέως τη συνέχιση της έρευνας, σημειώνει μερίδα εισαγγελέων, υπενθυμίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που όρισε την κυρία Ελένη Τουλουπάκη στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς είναι ένα όργανο ιεραρχικά ανώτερο από την Ολομέλεια Εφετών.

Ο αντίλογος
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, που επιμένει στις υπεραρμοδιότητες της Ολομέλειας Εφετών. Λένε μάλιστα ότι ο εφέτης ανακριτής μπορεί να παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης στον εισαγγελέα Εφετών, εάν διαπιστώσει αυτήν την ανάγκη, χωρίς να τον εμποδίζει κάποια διάταξη νόμου. Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα χρειαστεί χρόνος για τη μελέτη αυτής της ογκώδους δικογραφίας από τον εφέτη ανακριτή, ενώ όποια απόφαση και εάν λάβει η Ολομέλεια θα αποτελέσει πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται έτοιμος να βγάλει τα… μαχαίρια, επικαλούμενος συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αλλά και του νόμου 4022/2011 για τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, με τους βουλευτές να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του θέματος. Ενα βήμα πριν από την κλήση των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς για εξηγήσεις βρίσκονται οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης, οι οποίοι αυτήν την εβδομάδα εκτίμησαν το αποδεικτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να λάβουν γνώση των καταθέσεων στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Η έρευνά τους φαίνεται να έχει εστιαστεί στους χειρισμούς των εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες και τη συνεργασία με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, προέβησαν σε αίτημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκειμένου το υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματά τους, από όπου όμως δεν έχει έρθει ακόμη απάντηση. Στο σκέλος που αφορά τις καταγγελίες της κυρίας Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων σε βάρος του πρώην επόπτη τους Γιάννη Αγγελή, ο τελευταίος συντάσσει το υπόμνημά του, το οποίο λέγεται ότι αριθμεί δεκάδες σελίδες…

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.