Ο Τσίπρας ζητά κυρώσεις στην Τουρκία αν παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Σκληρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα, χθες (06.10.2022).

Επίσης, στη συνάντηση που είχε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τόνισε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα από πλευράς της θα πάρει τις αποφάσεις της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα όσα συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα με τα δύο ναυάγια και τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Η Ευρώπη που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς, δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την ΕΕ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, επανέλαβε την πρόταση του για την έκδοση ευρωομολόγου λέγοντας: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, γι’ αυτό απαιτούνται λύσεις και αποφάσεις αποτελεσματικές.

Πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση κι όποιος αντέξει. Όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Συνεπώς θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα».

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.