Οι ασφυκτικοί θάνατοι ανήλικων μεταναστών μέσα σε φορτηγά στην Ελλάδα

Ήταν βράδυ της 30ης Οκτωβρίου 2019. Ένας 16χρονος Αφγανός, μαζί με έναν 19χρονο συμπατριώτη του, κρύβονται μέσα σε φορτηγό που κάνει ολιγόωρη στάση στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, με σκοπό να καταφέρουν να μπουν στο πλοίο για την Ιταλία, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Το βαρύ όχημα ήταν φορτωμένο με βαμβακόσπορο, ενώ ο οδηγός δεν γνώριζε ότι από τη Νέα Σελεύκεια και μετά μετέφερε τους δύο μετανάστες. Ο ένας από τους δύο, ηλικίας 16 ετών, πνίγηκε μέσα στο βαμβακόσπορο. Όταν οι δύο Αφγανοί κατάλαβαν ότι δεν αντέχουν να βρίσκονται μέσα στο φορτίο δυστυχώς ήταν πια αργά για τον 16χρονο. Πιο τυχερός ήταν ο 19χρονος, ο οποίος άρχισε να χτυπά την πόρτα της ρυμούλκας ζητώντας βοήθεια. Όταν το ασθενοφόρο μετέφερε στο νοσοκομείο της Ηγουμενίτσας τον 16χρονο φίλο του ήταν πια αργά για εκείνον.

Αυτός, όμως, δεν ήταν ο μόνος ασφυκτικός θάνατος ανήλικου μετανάστη στην Ελλάδα με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Το 2014, ένας 15χρονος Αφγανός ανασύρθηκε νεκρός από κρύπτη φορτηγού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο ανήλικος ήθελε να ταξιδέψει στην Ιταλία μαζί με ακόμα 15 μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Κόνιτσα.

Ο 15χρονος μπήκε στο φορτίο του φορτηγού, το οποίο μετέφερε κρουασάν στη γειτονική χώρα. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν να βρει το θάνατο από ασφυξία, γεγονός που βεβαιώθηκε από τη νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στη συνέχεια.

Παρά τους θανάτους, ωστόσο, φαίνεται ότι τα δρομολόγια-θανάτου μεταναστών σε φορτία φορτηγών δεν σταματούν. Μόλις χθες Δευτέρα εντοπίστηκαν στοιβαγμένοι μέσα σε φορτηγό-ψυγείο 41 μετανάστες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, οι οποίοι μέσω της Εγνατίας Οδού κινούνταν προς τη Θεσσαλονίκη.

Οι μετανάστες «χρυσοπλήρωσαν» το κύκλωμα διακινητών, το οποίο ως «αντάλλαγμα» έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν οι αστυνομικοί δεν σταματούσαν για έλεγχο το φορτηγό στο δρόμο που συνδέει την Κομοτηνή με τη Ξάνθη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.