Οι μεταλλάξεις έχουν επικρατήσει στη χώρα – Στα 1.756 τα κρούσματα

«Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα κρούσματα μετάλλαξης έχουν ανέλθει σε 1.756.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλίας τόνισε: «Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω τη μετάδοση του ιού, μεγεθύνοντας τον αντίκτυπο ακόμα και της μικρότερης παράλειψης. Σε όλο τον κόσμο, ένας αριθμός νέων μεταλλαγμένων στελεχών έχουν πλέον δείξει ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα από τα περισσότερα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούσαν μέχρι το Νοέμβριο.

»Για παράδειγμα, η αύξηση στη μετάλλαξη από το στέλεχος Β1.1.7, που έχει γίνει γνωστό ως στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει υπολογιστεί σε περίπου 15%-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη.

»Και αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το Rt στο 0,9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. Με απλά λόγια, με τα ίδια μέτρα, αντί για Rt 0,9 έχουμε 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό.

»Σύμφωνα με τους αναλυτές λοιμωξιολόγους μας και με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαρκώς επικαιροποιούνται, είναι πολύ πιθανόν να συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως έγινε σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη σε 34 Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και 48 στη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε 3 Περιφερειακές Ενότητες, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να είναι εγχώρια και να μην δείχνουν να συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι περιοχές με πρόσφατη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων COVID-19, συνοδεύονται και από αυξημένη επιμόλυνση στελεχών με τη μετάλλαξη, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη με τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά και η περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής.

Το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δημιουργούν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και η προσήλωση σε αυτά απαιτείται να είναι πιο αυστηρή, πιο σταθερή.

Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις. Οι πρώτες έχουν αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες, ενώ οι τελευταίες έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Ακόμα μία μικρή προσπάθεια, λοιπόν, θα φέρει μία μεγάλη νίκη.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.