Όλη η κεντροαριστερά μαζεμένη στο Ίδρυμα Τσίπρα – Για πρώτη φορά μαζί Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Χαρίτσης και Παπανδρέου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να αρχίσει σήμερα το μεσημέρι η πρώτη εκδήλωση του «Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα» για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στη Διεθνή Διάσκεψη του «Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα», στην οποία έχουν προσκληθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πρώην πρωθυπουργοί, καθώς και σημαντικοί παράγοντες του τόπου πέρα από το ενδιαφέρον που θα έχουν οι συζητήσεις που θα γίνουν σε κάθε θεματικό τραπέζι, το σίγουρο είναι ότι και παρασκηνιακά θα υπάρξουν και πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Για παράδειγμα με αφορμή τα σενάρια για την κεντροαριστερά πολλοί περιμένουν την συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Χαρίτση αλλά και την στάση που θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το γεγονός μάλιστα ότι στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει και αυτό την σημασία του ενώ ενδιαφέρον θα έχει και ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός που μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ θα βραβεύσουν τον Μάθιου Νίμιτς για την προσφορά του στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών πριν από λίγες μέρες είχε γράψει σχετικά με το εγχείρημα αυτό.

Μια «φωλιά νερού» στην άνυδρη εποχή μας
«Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω. Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες». Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου.

«Φωλιά» ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: Την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων.

Σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο.

Που μελετά την πραγματικότητα με στόχο να προτείνει ρεαλιστικούς τρόπους και να ανοίξει δρόμους για την αλλαγή της.

Χθες με ανάρτησή του παρουσίασε το νέο site, μιλώντας για «μία ηθική προσέγγιση στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εποχής μας, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου, τις κυρίαρχες πρακτικές, που απειλούν ακόμα και τη ζωή στον πλανήτη».

Το σημερινό πρόγραμμα θα ανοίξει ο Ευάγγελος Καλπαδάκης, Συντονιστής, Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και ο Venko Filipče, Διευθυντής, Ίδρυμα Ζάεφ – Μια Κοινωνία για Όλους

Το πρώτο Τραπέζι έχει ως θέμα: Πού πορεύεται η Ευρώπη (και η Ελλάδα); Προκλήσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρωθυπουργός της Ιταλίας (2016-2018)

Γιώργος Χουλιαράκης, Οικονομικός Σύμβουλος, Τράπεζα της Ελλάδος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (2015-2019)

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις

Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάλυσης, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ

Συντονισμός: Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος – Δημοσιογράφος

Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά τις Περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ποιες είναι οι προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα μετά τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία:

Angelina Eichhorst, Γενική Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)

Jens Plötner, Διπλωματικός Σύμβουλος Καγκελαρίου Γερμανίας

Mustafa Aydin, Πρόεδρος, Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων Τουρκίας, Greek-Turkish Forum

Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο

Βarak Ravid, Δημοσιογράφος και Πολιτικός αναλυτής, CNN (online)

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής και Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Αργά το απόγευμα θα γίνει η τελετή βράβευσης:

Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) (video message)

Απονομή του Βραβείου Ειρήνης των Πρεσπών από τους πρώην Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στον Matthew Nimetz, Ειδικός διαμεσολαβητής ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019)

Η τρίτη ενότητα αφορά την συμφωνία των Πρεσπών:

Η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας και η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά. Αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για την ειρηνική επίλυση διαφορών;

Johannes Hahn, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (video message)

Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών (2015-2018)

Nikola Dimitrov, Πρόεδρος, Balkan Center for Constructive Policies-Solution, Αναπλ. Πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2017-2020), Βόρεια Μακεδονία

Matthew Nimetz, Ειδικός διαμεσολαβητής ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019)

Συντονισμός: Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους: Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2015-2019)

Zoran Zaev, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (2017-2022).

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.