Ονομαστική για την ταυτότητα φύλου με ρυθμιστή τη ΔΗ.ΣΥ.

Οι πιέσεις της Εκκλησίας δοκίμασαν τις αντοχές των βουλευτών με τη ΝΔ να μετακινείται στο «όχι»

Ευρεία συναίνεση υπέρ της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου διαπιστώθηκε στη Βουλή πάρα τις σχετικές πιέσεις της Εκκλησίας καθώς τέσσερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΣΥ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ρύθμιση για το δικαίωμα διόρθωσης φύλου των νέων από 15 ετών και άνω.

Το νομοσχέδιο τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης και η ψήφισή του θεωρείται βέβαιη. Όμως η τύχη της διάταξης (άρθρο 3) για την νομική αναγνώριση της διόρθωσης φύλου – υπό προϋποθέσεις – σε νέους από 15 ετών και άνω ενδέχεται να κριθεί από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και αυτό γιατί οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής (πλην των βουλευτών Κ. Κατσίκη και Δ. Καμμένου) αλλά θα πουν όχι στη ρύθμιση για τους εφήβους. Έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται στους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι οποίοι θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί το πρωί της Τρίτης. Πάντως, σε περίπτωση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη πει «όχι» στη διάταξη για τους εφήβους τότε η ψηφοφορία ενδέχεται να αποβεί οριακή καθώς θα απομένουν οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 6 του Ποταμιού για να υπερψηφίσουν. Μαλιστα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί συμπαγής καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη ρύθμιση που αφορά τους εφήβους. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέθεσε τροποποιήσεις στο επίμαχο άρθρο που παρέχουν ασφαλιστικές δικλείδες από ιατρική άποψη.

Τσίπρας: Ο Άδ. Γεωργιάδης μετακίνησε τον Κ. Μητσοτάκη από το “ναι” στο “όχι”
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε για «προοδευτική τομή» και ώρα δικαίωσης για την κοινότητα των διεμφυλικών. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί από τις πιέσεις στην ψηφοφορία της Τρίτης. Άσκησε, μάλιστα, σκληρή κριτική στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να καταψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο παρά τη θετική θέση που είχε εκφράσει αρχικά το κόμμα του στη Βουλή και τις σχετικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο ίδιος στους εκπροσώπους της κοινότητας των διεμφυλικών. Απέδωσε, μάλιστα, την μετακίνηση του κ. Μητσοτάκη στις αντιδράσεις των «ακροδεξιών» και ιδίως στις αντιρρήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

ΝΔ: Πρόταση νόμου για διόρθωση φύλου στα 18 έτη
Από την πλευρά της η ΝΔ κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την ταυτότητα φύλου η οποία θέτει όριο ηλικίας τα 18 έτη για την διόρθωση φύλου. Η Πρόταση Νόμου προβλέπει επίσης ότι απαιτείται δικαστική απόφαση και διάγνωση ψυχιάτρου για τη διόρθωση φύλου. Επίσης απαγορεύει στο ίδιο πρόσωπο να προβαίνει σε δεύτερη διόρθωση φύλου. Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κατήγγειλε «ρατσισμό» κατά της Εκκλησίας και χαρακτήρισε «άθεους» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Φίλης: επανέρχεται η Δεξιά του Κυρίου
Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της Εκκλησίας και τις πιέσεις που ασκεί στους βουλευτές. «Η ιεραρχία ξαναμπαίνει πολιτικά μπροστά, και διεκδικεί πολιτικό ρόλο» είπε και σημείωσε ότι «επανέρχεται η γνωστή ευλογία υπέρ της Δεξιάς του Κυρίου». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η παρέμβαση της Εκκλησίας στην πολιτική συζήτηση αποδεικνύει γιατί θα πρέπει να θεσπιστούν διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας – Κράτους μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Δ. Γάκης: Ψηφίζω το νομοσχέδιο Λάθος άνθρωπο στοχοποιήσατε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης διέψευσε δημοσιεύματα που προεξοφλούσαν ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Λάθος άνθρωπο στοχοποιήσατε» είπε και ξεκαθάρισε ότι διατύπωσε μεν κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις αλλά θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς και το άρθρο 3 για τη διόρθωση φύλου των εφήβων 15 ετών και άνω.

Ιασ. Φωτήλας: Ο Καμμένος ξεπουλά και τη μάνα του ή τα παιδιά του
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν πάντως οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ, Ιάσονα Φωτήλα ο οποίος εξαπέλυσε πρωτοφανή προσωπική επίθεση στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. «Ο Καμμένος είναι εκείνο το είδος του πολιτικού που είναι ικανό να ξεπουλήσει και τη μάνα του ή και τα παιδιά του» είπε από το βήμα ο βουλευτής της ΝΔ.

Εκτός από τη ΝΔ το νομοσχέδιο καταψηφίζουν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.