Ούτε βήμα πίσω στη διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τη νομοθετική πρωτοβουλία της Θ. Φωτίου για το νομοσχέδιο που δίνει δυνατότητα αναδοχής – και σε ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης – εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Παρά τις αντιδράσεις ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου κυριαρχεί η πεποίθηση ότι σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας, από τα οποία κρίνεται η προοδευτική ταυτότητα της κυβέρνησης, δεν χωρούν εκπτώσεις.

Ακόμα περισσότερο τώρα που στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση δέχεται διαρκή πίεση από τους θεσμούς, δεν προτίθεται να υποχωρήσει πριν έρθει η ώρα της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο προσωπικής παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς συνομιλητές του μεταφέρουν την ισχυρή βούληση του πρωθυπουργού να υλοποιήσει την συγκεκριμένη πολιτική απόφαση που βρισκόταν άλλωστε στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος και είχε εγκριθεί σε επίπεδο κομματικών οργάνων – και με τις ψήφους των βουλευτών.

Αντιδράσεις και ζυμώσεις

Θυμίζουμε πως αρχικά την απόσυρση της διάταξης για την ανάδοχη και από ομόφυλα ζευγάρια ζητούσαν με επιστολή τους προς την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαρία Φωτίου δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια και η βουλευτής Γεωργία Γεννιά, που αντιδρούσε στο παρελθόν και στη διερεύνηση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του News 24/7, σειρά βουλευτών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν σε έντονο ύφος τους διαφωνούντες που ζητούν απόσυρση της διάταξης, ότι ουσιαστικά υπονομεύουν τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος, το οποίο προστατεύει απολύτως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και την επιλογή φύλου, όπως και τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου ομοφύλων με πλήρη και ίσα δικαιώματα.

Τους θύμισαν εξάλλου την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 η οποία καλεί την κυβέρνηση “να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων και στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία”. Ανάμεσα στους βουλευτές και στα στελέχη που αντέδρασαν, συγκαταλέγονται σύμφωνα με πληροφορίες η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Σπύρος Λάππας, ο Παναγιώτης Λάμπρου και άλλοι. Την ανακολουθία των βουλευτών που ζητούν απόσυρση τη διάταξης ανέδειξε και η Αννέτα Καβαδία με αναρτήσεις της στα social media.

Οι αντιδρώντες βουλευτές επέμειναν όμως στο αίτημα απόσυρσης της διάταξης, κάτι που τουλάχιστον προς το παρόν δεν έκανε δεκτό η Θεανώ Φωτίου.

Υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια τάσσεται άλλωστε με ανακοίνωσή της και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. “Οι βουλευτές της Αριστεράς δεσμεύονται από τις Συνεδριακές μας αποφάσεις, αλλά και από τους μακροχρόνιους αγώνες που έχει δώσει συνολικά ο χώρος μας για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δε νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες”, ανέφερε η Νεολαία.

Το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία εισάγεται σήμερα το μεσημέρι προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για το θέμα που κλυδωνίζει τον ΣΥΡΙΖΑ θα παραπεμφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.