Παπαϊωάννου: Είσοδος με κάρτα στις φοιτητικές εστίες και τέλος στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους

(ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Ανακοίνωσε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για φοιτητική στέγη

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ κατευθύνονται στη φοιτητική στέγη, μέσα από ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων αλλά και τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα, ο υφυπουργός προανήγγειλε την επέκταση του συστήματος εισόδου με κάρτα στις φοιτητικές εστίες, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι εντός των εστιών «παύουν να υπάρχουν».

Πώς κατανέμεται το ποσό του 1 δισ. ευρώ
Ο Νίκος Παπαϊωάννου υπογράμμισε τη σημασία της φοιτητικής μέριμνας, ιδιαίτερα για τους νέους που περνούν σε πανεπιστημιακές σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, για τη φοιτητική στέγαση προβλέπονται:

737 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ,
περίπου 87 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
227 εκατ. ευρώ από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο.

Τα κονδύλια, όπως εξήγησε, προορίζονται για ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις παλαιών φοιτητικών εστιών, καθώς και για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

Ο υφυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ορισμένα έργα ολοκληρώνονται, ενώ έκανε αναφορά και σε περιπτώσεις πόλεων με μικρότερο αριθμό φοιτητών, όπου το κράτος, μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μισθώνει ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών.

Παπαϊωάννου: Πάνω από 20.000 οι θέσεις με τις νέες εστίες
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εισακτέων, ο υφυπουργός Παιδείας παρουσίασε τα στοιχεία για τις υφιστάμενες και τις νέες υποδομές.

Όπως είπε, στις ήδη υπάρχουσες εστίες υπάρχουν δωμάτια για 12.116 ωφελούμενους, ενώ μέσω των έργων ύψους 737 εκατ. ευρώ για έξι πανεπιστήμια αναμένεται να προστεθούν άλλες 8.609 θέσεις.

Με την ανάπτυξη των νέων εστιών, επομένως, ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τις 20.000 θέσεις, χωρίς να υπολογίζονται τα δωμάτια που διατίθενται μέσω ξενοδοχείων.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι την προηγούμενη χρονιά οι ωφελούμενοι από τη σχετική φοιτητική μέριμνα σε όλη την επικράτεια ανήλθαν σε 83.000.

Είσοδος με κάρτα στις φοιτητικές εστίες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο ζήτημα της ασφάλειας και της πρόσβασης στις φοιτητικές εστίες.

Όπως αποκάλυψε, είχε εντοπιστεί περίπτωση κατά την οποία δωμάτια εξακολουθούσαν να δεσμεύονται από πρόσωπο που είχε εισαχθεί ως φοιτητής ή φοιτήτρια περίπου μία δεκαετία νωρίτερα.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η πρόσβαση με κάρτα εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες φοιτητικές εστίες και πρόκειται να επεκταθεί.

Στόχος είναι στις εγκαταστάσεις να εισέρχονται μόνο όσοι έχουν σχετικό δικαίωμα πρόσβασης. Ακόμη και στην περίπτωση διανομής φαγητού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο φοιτητής θα πρέπει να παραλαμβάνει την παραγγελία στην είσοδο και ο διανομέας να μην εισέρχεται ελεύθερα στους χώρους των εστιών.

«Παύουν να υπάρχουν» οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι
Ερωτηθείς για τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στις φοιτητικές εστίες, ο Νίκος Παπαϊωάννου ήταν κατηγορηματικός. Όπως ανέφερε, αντίστοιχοι χώροι στα πανεπιστήμια «έχουν πάψει να υπάρχουν», ενώ πρόσθεσε ότι «παύουν να υπάρχουν και στις εστίες».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα σε περιστατικά βανδαλισμών και καταστροφών που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν, τονίζοντας την ανάγκη οι ίδιοι οι φοιτητές να αντιμετωπίζουν το δωμάτιο της εστίας ως δική τους περιουσία.

Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου

Ο Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε τέλος στην προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά και την έναρξη των μαθημάτων στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όπως υποστήριξε, το Υπουργείο Παιδείας και η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη έχουν προχωρήσει στην απαραίτητη προετοιμασία, ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά.

Η κάλυψη, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα γίνει τόσο μέσω των μόνιμων διορισμών όσο και με την πρώτη μεγάλη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, με στόχο οι μαθητές να έχουν εκπαιδευτικούς τουλάχιστον στα βασικά μαθήματα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.