Παρακολουθήστε ζωντανά: Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση μομφής

Στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας την οποία θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά της κυβέρνησης, στην σκιά της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, το μεσημέρι της Τρίτης.

Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση πριν κατατεθεί η πρόταση, κάτιτο οποίο ωστόσο είναι αδόκιμο ούτως ή άλλως διότι η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας απαιτεί εν εξελίξει Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας το αρνήθηκε εξηγώντας τον λόγο και περί τις 15:00 ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Η πρόταση μομφής για τα Τέμπη

Κάνοντας λόγο για «έγκλημα διαρκείας», επικαλούμενος το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» και αλλοίωσης των συνομιλιών του σταθμάρχη μόλις μερικές ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι εξοργιστικό, ενόσω 57 άνθρωποι “έχασαν” με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, κάποιοι να έχουν ως προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά Μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

 

Η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, επεσήμανε πως η πρόταση είναι «καλοδεχούμενη», κάνοντας λόγο για κυνική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, πηγές του Μαξίμου σημείωσαν πως «στόχος δεν είναι άλλος, παρά η αποσταθεροποίηση της χώρας».

 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με το Άρθρο 150:

H Βoυλή μπορεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστον βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ ή άλλoυ μέλoυς τoυ πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.

H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.

H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν, μετέχoυν έως πέντε από τoυς Boυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της βoινoβoυλευτικής ομάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι Πρόεδρoι των κoινoβoυλευτικών ομάδων και η κυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζεται τo Άρθρo 97. To μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα (60) λεπτά της ώρας.

H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ άρθρoυ 142 παρ. 7.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.