Παράταση του lockdown για μια ακόμα εβδομάδα

Η ανακοίνωση έγινε από τον Νίκο Χαρδαλιά

Τη συνέχιση εφαρμογής των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων σε όλη τη χώρα για ακόμα μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, στο διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, συνεχίζουν να ισχύουν τα sms και οι έντυπες δηλώσεις, απαγορεύεται η νυχτερινή μετακίνηση από 21:00-05:00 με τις γνωστές εξαιρέσεις και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους.

ADVERTISING

Για το κυνήγι και το ψάρεμα, γνωστοποίησε πως παρατείνεται η απαγόρευσή τους, με εξαίρεση τις ΠΕ Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρων, μόνον εντός των ορίων του Νομού, το κυνήγι τους, έως τέσσερα άτομα-κυνηγοί, ανά δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης, πέρα από τις κυρώσεις Covid-19, προβλέπεται για μια τριετία ανάκληση της άδειας κυνηγού κι απαγόρευση λήψης νέας άδειας. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την άλλη Παρασκευή, οπότε επίσης θα γίνει συζήτηση για περαιτέρω άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εντός 72 ωρών για να αδειάσουν-ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet).

Στα ταξί, επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες, πέρα από τον οδηγό, ενώ τα κρουαζιερόπλοια που είναι ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια μπορούν να μετακινούνται σε λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας για επισκευή και συντήρησή τους.Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, όχι όμως και τα ΟΠΑΠ Play.

Άρση και παράταση περιορισμών ανά τη χώρα
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρατείνονται για άλλη μία εβδομάδα, έως την 1η Φεβρουαρίου, τα περιοριστικά μέτρα στον Ασπρόπυργο (78 ενεργά κρούσματα) και τις Αχαρνές Αττικής. Ειδικά για τις Αχαρνές, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συγκεκριμένες γειτονιές προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς, αντί να παρατηρείται μείωση, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση ενεργών κρουσμάτων. Χθες, για παράδειγμα, υπήρχαν 175 ενεργά κρούσματα, έναντι 166 πριν από μία εβδομάδα, παρά τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Έως την 1η Φεβρουαρίου συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί στον δήμο Εορδαίας καθώς και στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του δήμου Κοζάνης και τη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα, αντίστοιχα).

Παράταση επιβάλλεται στον δήμο Σπάρτης στη Λακωνία (49 ενεργά κρούσματα), στην ΠΕ Βοιωτίας (114 ενεργά, 182 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό) και στην ΠΕ Λέσβου (59 ενεργά, 123 στενές επαφές).

Παράλληλα, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, από αύριο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στις 6:00 πμ και έως την 1η Φεβρουαρίου.

Αντιθέτως, αίρονται από το πρωί της Δευτέρας, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά, τα περιοριστικά μέτρα στις Τοπικές Κοινότητες Ανθήλης Λαμιέων, Παλαίκαστρου Σητείας, στην Κάλυμνο και την Αργολίδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.