Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία στέλνει η Ελλάδα μέσω… ΗΠΑ

Σε συμφωνία φαίνεται πως έχουν καταλήξει Αθήνα και Ριάντ για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με πηγές από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδος και Σουδικής Αραβίας, η συμφωνία έγινε με σκοπό την ενίσχυση της αραβικής χώρας, της οποίας η πετρελαϊκή εταιρεία (ΑRAMCO) πρόσφατα επλήγη από πυραύλους.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», η εν λόγω συμφωνία έρχεται μετά τις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ετσι, η Αθήνα απαλύνει τις συμμαχικές ανησυχίες και κάνει μια διευκόλυνση η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση είχαν ξεκινήσει και είχαν φθάσει οι διαπραγματεύσεις σε προχωρημένο σημείο, πολύ πριν κορυφωθεί η αμερικανοϊρανική κρίση, με αφορμή την από αέρος εκτέλεση του Καρέμ Σουλεϊμανί από την αμερικανική αεροπορία στο Ιράκ, ενώ αυτό που απομένει είναι η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές οι οποίες θα γίνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα.