Παυλοπούλου (λοιμωξιολόγος): Ο κορωνοϊός μας κυνηγάει -Είμαστε ακόμη μέσα στο «τούνελ» της πανδημίας

Την εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού τουλάχιστον οι πιο «επικίνδυνες» ομάδες του πληθυσμού εκφράζει στο iefimerida.gr η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κυρία Παυλοπούλου χαρακτηρίζει «δυσάρεστες και απαράδεκτες» τις καθυστερήσεις που καταγράφονται από πλευράς φαρμακευτικών εταιρειών στις παραδόσεις των εμβολίων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις.

Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τα συμβόλαια
«Πρέπει να υπάρξει πίεση τόσο κεντρικά από τις αρχές της Ε.Ε. όσο και από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να παραληφθούν και άλλα εμβόλια. Βεβαίως, αναμένουμε την έγκριση νέων εμβολίων, όπως της Johnson & Johnson που θα είναι μία δόση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όταν έρθουν οι δόσεις είναι να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιαστικής κάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό, ασφαλώς προηγούνται οι ηλικιωμένοι, διότι η ηλικία είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο και μετά οι ευπαθείς ομάδες», σημειώνει.

Παράλληλα, τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επιβάρυνση των νοσοκομείων που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα, ενώ στη «μάχη» των εμβολιασμών έχει μπει και η πρωτοβάθμια φροντίδα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «όταν έρθουν περισσότερα εμβόλια, θα πρέπει να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και εκτός των νοσοκομείων και μάλιστα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όπως έχουμε την ενημέρωση ότι θα γίνει».

Είμαστε ακόμη μέσα στο «τούνελ» της πανδημίας
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος σχολιάζει την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας λέγοντας ότι «είμαστε ακόμη μέσα στο τούνελ και το φως που βλέπουμε στο τέλος του ελπίζουμε να είναι η έξοδος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα. Να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και όταν έρθει η σειρά μας να εμβολιαστούμε με εμπιστοσύνη στην επιστήμη».

Αναφερόμενη, μάλιστα, στις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται γύρω από τα εμβόλια, σπεύδει να επισημάνει ότι τίποτα δεν εγκρίθηκε σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Αυτό που λέμε καθημερινά εμείς οι παιδίατροι ότι τα εμβόλια είναι τα καλύτερα επιτηρούμενα φάρμακα είναι γεγονός. Σε ανοιχτές πλατφόρμες φαρμακοεπαγρύπνησης μπορεί ο καθένας να δει πόσα εκατομμύρια εμβόλια έγιναν, ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες
υπήρξαν και τι σοβαρότητας ήταν».

Υπαρκτός ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις- Μέχρι στιγμής καλύπτονται από τα εμβόλια
Σχετικά με τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξηγεί ότι δε θα πρέπει να δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες. «Ο ιός αυτός, όπως και όλοι οι ιοί, από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε άρχισε να μεταλλάσσεται. Η βρετανική παραλλαγή έχει φανεί από τα έως τώρα δεδομένα ότι είναι πιο μεταδοτική, δεν προκαλεί όμως πιο σοβαρή νόσο. Ωστόσο, το γεγονός της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας από μόνο του είναι σοβαρό. Αν νοσήσουν πάρα πολλοί θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας και θα έχουμε τελικά περισσότερους θανάτους. Φαίνεται όμως ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σ’ αυτή την παραλλαγή του βρετανικού στελέχους», υποστηρίζει.

«Μέχρι σήμερα ο ιός μας κυνηγάει -Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να τον κυνηγάμε εμείς»
Σε ότι αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος της νότιας Αφρικής η κυρία Παυλοπούλου ξεκαθαρίζει ότι τα όσα έχουν ειπωθεί περί μη αποτελεσματικότητας του εμβολίου δεν ευσταθούν. «Δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα. Έχει γίνει μια πρώτη μελέτη στο εργαστήριο, όπου εξετάστηκαν οροί μικρού αριθμού ατόμων που είχαν νοσήσει από κορωνοιό και είδαν κατά πόσο οι οροί αυτοί, τα αντισώματα με άλλα λόγια, μπορούσαν να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος. Φάνηκε ότι ήταν μικρότερη η δυνατότητα εξουδετέρωσης, η οποία διέφερε όμως άτομο σε άτομο. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα εμβόλια δημιουργούν μεγάλους τίτλους αντισωμάτων και υπάρχει και πρόσθετη ισχυρή απάντηση από το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού από την οποία είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει ο ιός», τονίζει και αναφέρει με νόημα: «Δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά οι επιστήμονες πρέπει να παρακολουθούν τις μεταλλάξεις πολύ στενά. Μέχρι σήμερα ο ιός μας κυνηγάει. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε να τον κυνηγάμε εμείς».

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν τελευταία
Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών εξηγεί ότι θα είναι η τελευταία ομάδα που θα εμβολιαστεί όταν υπάρξουν τα αντίστοιχα επιστημονικά δεδομένα. «Τα παιδιά νοσούν συνήθως πολύ ελαφρότερα και πάρα πολλά απ’ αυτά είναι ασυμπτωματικά. Πλην όμως διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα. Συνεπώς, ο κύριος λόγος που θέλουμε να τα εμβολιάσουμε είναι για να σταματήσει η διασπορά», σχολιάζει και συμπληρώνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα παιδιά. «Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πάρει άδεια να ξεκινήσει κλινικές μελέτες από την ηλικία των 5 ετών και πάνω και τα άλλα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν επίσης πάρει άδεια για να ξεκινήσουν μελέτες από την ηλικία των 12 ετών και πάνω. Αυτές δε θα είναι διαθέσιμες άμεσα αλλά απαιτούν αρκετούς μήνες. Άρα, τα παιδιά θα εμβολιαστούν τελευταία», καταλήγει η κυρία Παυλοπούλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.