Πολεμική Αεροπορία: Παρελήφθησαν τα 12 νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη

Η τελετή παραλαβής των 12 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, τύπου TECNAM P-2002JF, από την Πολεμική Αεροπορία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι.

Τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη αντικαθηστούν τα Τ-41D, τα οποία παρέμειναν στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για περίπου 50 χρόνια, από το 1969, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 200.000 ώρες πτήσης.

Το P2002JF κατασκευάζεται από την TECNAM, έχει μέγιστη εμβέλεια 568nm, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 226km/h και κινείται χάρη σε κινητήρα Rotax 912S ισχύος 100hp.

Η παραλαβή των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων στις πτήσεις, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης. .

Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε πτήση τριών νεοαποκτηθέντων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, στα οποία επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντίστοιχα.

Κατα την ομιλία του ο ΥΠΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, σημείωσε πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουμε τους καρπούς μιας σημαντικής προσπάθειας, την υλοποίηση ενός προγράμματος με σκοπό την αναβάθμιση της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων, στο λίκνο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η ένταξη των δώδεκα νέων αεροσκαφών με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης, αποτελεί ένα έμπρακτο και ουσιαστικό βήμα, που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης».

«Είμαστε όμως και ταυτόχρονα περήφανοι, γιατί σήμερα κάνουμε πράξη μια σημαντική απαίτηση πολλών ετών της Πολεμικής Αεροπορίας. Μια επιτακτική ανάγκη στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης των αεροπόρων μας, που αντιμετώπιζε η Πολεμική Αεροπορία εδώ και χρόνια. Ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων μας στις πτήσεις. Την απόκτηση νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών, προς αντικατάσταση των παλαιών πια αεροσκαφών T-41D, που για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969, μεγάλωσαν όλες τις γενιές των Ιπταμένων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη «η βελτίωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών μας, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς και ήταν πάντα στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας», ενώ τόνισε πως «η αεροπορική ισχύς αποτελεί ένα βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.