Πολιτική διαχείριση της συμφωνίας

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς - Παραμένει ψηλά ο τόνος της αντιπαράθεσης

Γύρο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο τη συμφωνία του Eurogroup, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι πιθανότητες διαμόρφωσης ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης παραμένουν πάντως ελάχιστες, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν νέες βολές στον απόηχο της συμφωνίας.

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση ο πρωθυπουργός αρχίζει μεθαύριο γύρο χωριστών συναντήσεων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (13:30), την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά (12:00) και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος αναρρώνει στο σπίτι του μετά από εγχείρηση. Ο κ. Θεοδωράκης δέχτηκε, μάλιστα, χθες τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος του ευχήθηκε καλή ανάρρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους είχαν και σύντομη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχτεί την ίδια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση (15:00), τον οποίο θα ενημερώσει επίσης για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά και για την κινητικότητα στο Κυπριακό.

Σε θέσεις μάχης
Οι επαφές κορυφής των αρχηγών δεν προοιωνίζονται, ωστόσο, κάποια ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό πεδίο, καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν σε θέσεις μάχης. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «εκφράζει διχαστικό λόγο» και νομιμοποιεί «ακροδεξιές λογικές» με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την Παιδεία αλλά και τη στάση της για τις αναταραχές στο Μενίδι. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε επίσης ότι «με την απόφαση του Eurogroup δεν έχουμε απλώς και μόνο μια δέσμευση ότι η χώρα θα βγει μια ή δυο φορές στις αγορές για να εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά ότι το καλοκαίρι του 2018 τελειώνουν τα προγράμματα στήριξης και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χωρίς τη στήριξη από τον επίσημο τομέα». Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ανασχηματισμό.

Καμία συνεργασία
Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει στις διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε κάτι ουσιαστικό για το χρέος, δεν κατόρθωσε να ληφθεί απόφαση για άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεσμεύτηκε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πολύ σκληρούς τόνους κατά του πρωθυπουργού χρησιμοποιεί όμως και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Με την ολοκλήρωση του Eurogroup ζήσαμε το αποκορύφωμα του εξευτελισμού του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του» ανέφερε η κυρία Γεννηματά και μίλησε για «αποτυχημένη διαπραγμάτευση».
Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να διασταυρώσουν, όμως, τα ξίφη τους και στη Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης αναμένεται να προσδιοριστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

«Αποτελεί μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο»
Την ανάγκη να δοθούν «περισσότερες προοπτικές» στην ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup είναι «ενδιάμεσος σταθμός».
Έθεσε δε ζήτημα νομιμοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Σε εκδήλωση του Ιδρύματος Koerber με θέμα «Πόση Γερμανία αντέχει η Ευρώπη;» ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε: «Χαίρομαι που πετύχαμε τελικά μια συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία έχει κάποιο περιεχόμενο και εκφράζει, εν μέρει, φιλοδοξία», προσθέτοντας ότι «είναι υποχρέωση μας, ως Ευρωπαίοι, να προσφέρουμε στην Ελλάδα μια προοπτική που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτικές για τους νέους». Όπως εξήγησε, η συμφωνία του Eurogroup, «για την οποία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε συμβιβασμούς», αποτελεί μόνο ένα «ενδιάμεσο στάδιο», καθώς το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να απασχολήσει και τους επόμενους μήνες τους θεσμούς, «ειδικά μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου». Στην πορεία της συζήτησης ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε ενδοιασμούς για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται τα μέτρα που εφαρμόζει η Ελλάδα στο πλαίσιο των δανειακών προγραμμάτων. Επέκρινε, μάλιστα, το γεγονός ότι επιβάλλονται χωρίς κοινοβουλευτική συμμετοχή και διαφάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σχολίασε, «συχνά αποφασίζουμε εμείς στη θέση των Ελλήνων για την τύχη τους» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν δυνατόν οι αποφάσεις να λαμβάνονται από εκλεγμένα όργανα και με κοινοβουλευτικό έλεγχο εάν υπήρχε Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών και αναβαθμιζόταν ο ρόλος της Ευρωβουλής. Όσον αφορά την προοπτική βαθύτερης ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη ο Γάλλος επίτροπος τάχθηκε επίσης υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων και μίας «ένωσης μεταφοράς πόρων».

Προϋπόθεση οι σωστοί χειρισμοί
Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία της Αυστρίας τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές. «Το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό προϋποθέτει «σωστούς χειρισμούς και μια καλή οικονομική πολιτική». Παράλληλα είπε ότι αναμένει την έναρξη των συζητήσεων γύρω από την ελάφρυνση του χρέους στα μέσα του 2018. «Υπάρχει η πολιτική βούληση να δούμε το πλαίσιο των ελαφρύνσεων στο τέλος του προγράμματος και εάν είναι αναγκαίο, να προβούμε στις συμφωνηθείσες ελαφρύνσεις» κατέληξε.

Η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω
Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη συνολικά βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω εξέφρασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU) και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. «Οι μεγάλες αποστολές της Ελλάδας, όπως είναι η αναθέρμανση της ανάπτυξης και ο συνετός χειρισμός του μεταναστευτικού, είναι αποστολές και των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο κ. Βέμπερ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημείωσε ακόμη πως «το αποτέλεσμα του Eurogroup είναι σημαντικό για να παραμείνει σταθερή και ασφαλής η Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να επιμείνουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.