Αυστηροί κανόνες στις οργανωμένες παραλίες και «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες

Ανοίγουν οι πλαζ το Σάββατο 16 Μαΐου

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τους κανόνες στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ, αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης, θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

“Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολό τους, ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν”, τόνισε και κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Όπως τόνισε από αυτό το Σάββατο αποφασίστηκε να ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα και επισήμανε πως υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους, τους οποίους και υπενθύμισε.

Το CNN Greece βρέθηκε σε οργανωμένες και ελεύθερες παραλίες στον Άλιμο και τη Βουλιαγμένη και έκανε αυτοψία από αέρος για τις προετοιμασίες και την κατάσταση που επικρατεί.Οι κανόνες λειτουργίας
Πιο συγκεκριμένα, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Ως προς την απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες είπε ότι επιτρέπονται δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).

Τα προϊόντα τους θα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στον χώρο. Απαγορεύεται, επίσης, η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών όπως και το delivery. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο του καταστήματος, ενώ η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες και τις καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, αποδυτήρια, ντους), αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου. Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Τέλος, ο υφυπουργός ενημέρωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές με βάση τις εισηγήσεις που γίνονται από την αρμόδια επιτροπή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.