Ποτάμι: Απώλεια χιλιάδων ευρώ από τη μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το αίμα

Το ποσό των 54.000 ευρώ ημερησίως χάνει το Ελληνικό Δημόσιο από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού του ορολογικού ελέγχου του αίματος, υποστηρίζει ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας.

Ο διαγωνισμός αφορά τη σύναψη συμφωνίας για τέσσερα χρόνια με έναν μειοδότη για τον υποχρεωτικό έλεγχο μονάδων αίματος για τα μεταδιδόμενα, με τη μετάγγιση, νοσήματα. Μέχρι σήμερα, ο έλεγχος διενεργούνταν σε 96 κέντρα στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και η ανάγκη συγκεντροποίησης ήταν επί σειρά ετών αίτημα όλων των εμπλεκομένων στο χώρο της αιμοδοσίας. Υπολογίζεται ότι, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, το σύστημα υγείας θα εξοικονομεί 19,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο ορολογικός έλεγχος του αίματος, που διενεργούνταν στα 96 κέντρα στα νοσοκομεία όλης της χώρας κόστιζε 26.500.000 ευρώ το χρόνο και με την διενέργεια του ελέγχου από τέσσερα κέντρα, υπό τον έλεγχο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας το κόστος ανέρχεται στα 6.700.000 ευρώ.

«Με άλλα λόγια, κάθε μέρα που καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού το Δημόσιο ζημιώνεται με 54.000 ευρώ» υποστηρίζει ο κ. Μπαργιώτας και αναφέρει το παράδειγμα του διαγωνισμού για τον μοριακό έλεγχο του αίματος που το Δημόσιο δαπανούσε, μέχρι πριν από περίπου έναν χρόνο, 28,8 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς του αίματος. Σήμερα, ο μοριακός έλεγχος του αίματος κοστίζει σε όλη τη χώρα 6,28 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Υγείας να απαντήσει γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, για ποιους λόγους επέλεξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και όχι από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), όπως στην περίπτωση του μοριακού ελέγχου, γιατί δεν έγινε ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός και γιατί προκρίθηκε η επιλογή του ενός προμηθευτή και για τα τέσσερα κέντρα αίματος, σε αντίθεση με τον προηγούμενο διαγωνισμό του μοριακού ελέγχου, που προέβλεπε έναν προμηθευτή για κάθε κέντρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.