Προειδοποίηση από meteo για τις πυρκαγιές – Οι επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες

Στη φωτιά στο Σχηματάρι αναφέρεται το meteo, μέσω δορυφορικής φωτογραφίας, αναλύοντας τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών της καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει το meteo, tις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2022, αγροτοδασική πυρκαγιά έλαβε χώρα στην περιοχή ανατολικά του Σχηματαρίου, Βοιωτίας.

«Προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης που λάβαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της αγροτοδασικής πυρκαγιάς στο Σχηματάρι, Βοιωτίας αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών μιας καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:

  • η σχεδόν οριζόντια διάδοση της στήλης καπνού, ως απόρροια των ενισχυμένων και πολύ ξηρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και
  • η έντονη καύση της ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης κάτω από συνθήκες πολύ χαμηλής σχετικής υγρασίας (8 – 12 %), όπως φαίνεται και από την ανίχνευση θερμικών ανωμαλιών (πορτοκαλί/κόκκινα χρώματα) καθώς και από τους σκουρόχρωμους καπνούς.

Επίσης, από την παρακάτω δορυφορική εικόνα υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά καθοδηγούμενη από τον άνεμο, παρουσίασε πρόσκαιρα ακραία συμπεριφορά καθώς μετέφερε καύτρες έως και 700 μέτρα κατάντη του βορειοδυτικού ανέμου όπως φαίνεται και από την δεύτερη θερμική ανωμαλία νοτιοανατολικά της αρχικής εστίας. 

Συναγερμός το επόμενο διήμερο

Σε συνέχεια των ενημερώσεων της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, 5 – 6 Ιουλίου 2022.

Ειδικότερα, για αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, επισημαίνεται ότι:

Διατηρείται το πολύ υψηλό δυναμικό για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Παρά την μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, τονίζεται ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς. 

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.