Προς το καλοκαίρι ο ανασχηματισμός

Πλησίον του ορόσημου της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τοποθετούν πρόσωπα, που γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Open, ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε σε εξ απορρήτων συνεργάτη του πως δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πριν από τον Μάιο, θέλοντας έτσι να βάλει φρένο στην παραφιλολογία, που τον έφερε έτοιμο να προβεί σε αλλαγές ακόμη εντός του Μαρτίου.

Μολονότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκομίσει κατά το μάλλον ή το ήττον μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τα πεπραγμένα του κάθε Υπουργού, αλλά και των Υφυπουργών του, με αυτήν του την κίνηση εκπέμπει σαφές μήνυμα προς τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος πως κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, αλλά και πως υπάρχει ακόμη χρόνος, προκειμένου να αντιστραφούν πιθανές αρνητικές εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χρόνος, που μεσολαβεί είναι ιδιαίτερα πυκνός, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν πως όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν δεν διστάζει να προβεί σε χειρουργικού τύπου παρεμβάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πιθανός ανασχηματισμός θα πρέπει να αναμένεται μετά το δεύτερο 15μερο του Μαίου, χρόνος κατά τον οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον η ανοδική πορεία, που καταγράφει η ελληνική οικονομία θα επιβραβευθεί από την απόφαση για την αλλαγή της χρήσης των Αnfas και Smps χάριν αναπτυξιακών σκοπών.

Καλά πληροφορημένες πηγές προδιαθέτουν για έναν δομικό ανασχηματισμό, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη εντοπίσει τις αστοχίες της αρχιτεκτονικής του κυβερνητικού σχήματος, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2019 και φέρεται έτοιμο για το reprofiling του. Βάσει αυτού θα πρέπει να αναμένεται αναδιάρθρωση ή και συγχώνευση αρμοδιοτήτων, γεγονός, που θα προκαλέσει μοιραία και αλλαγές στα πρόσωπα.

Καλά πληροφορημένες πηγές προϊδεάζουν για στοχευμένες αλλαγές σε επίπεδο Υπουργών, καθώς είναι σαφές πως ορισμένοι τόσο στα λεγόμενα παραγωγικά, όσο και σε θεσμικά και κοινωνικά υπουργεία περνούν κάτω από τον πήχη της αξιολόγησης. Ευρύτερες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, αρκετοί εκ των οποίων αναμένεται να…πληρώσουν το μάρμαρο της κακής χημείας με τους Υπουργούς τους, αλλά και της αναποτελεσματικότητας τους. θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι κατά τι μικρότερο – μολονότι δεν είναι αυτός ο κύριος στόχος – καθώς ορισμένοι από τους…φευγάτους Υφυπουργούς δεν πρόκειται να αντικατασταθούν.Ο επικείμενος ανασχηματισμός, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, φαίνεται πως καίει και τα όποια σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μολονότι ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού τον παρότρυναν τους τελευταίους μήνες να εκμεταλλευθεί την… σχεδόν ειδυλλιακή δημοσκοπική εικόνα του ιδίου και του κόμματος του, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως απορρίπτει τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού είτε για τον Μάρτιο του 2020, είτε για το προσεχές Φθινόπωρο, είτε και για το τέλος του 2021 επιμένοντας για διενέργεια εκλογών στο τέλος της 4ετίας.

Πέραν της θεσμικής συνέπειας, που υποκρύπτει η πρωθυπουργική στάση, αναδεικνύει, όπως λέγεται στο Μέγαρο Μαξίμου και την ακλόνητη πίστη του κ. Μητσοτάκη πως οι μεταρρυθμίσεις, που δρομολογούνται, θα έχουν αποδώσει έως τότε καρπούς.

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.