Πρόσω ολοταχώς για 30.000 κρούσματα – Εκτίμηση ότι η κορύφωση θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο

Σε περισσότερα από 50.000 ημερησίως υπολογίζονται τα πραγματικά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται» τόνισε ο καθηγητής. «Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως», πρόσθεσε.

Όσο για την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως». Εξήγησε δε ότι η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.

Για τη χορήγηση 4η δόσης επανέλαβε ότι είναι ισχυρή η σύσταση για τους άνω των 60, ενώ για άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών ανέφερε ότι  θα πρέπει να συζητήσουν το θένα  με τον γιατρό τους γιατί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους. 

Δεν χρειάζεται επιβολή της χρήσης μάσκας

Ερωτηθείς για επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, απάντησε πως δε : «Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δε νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους».

Καπραβέλος: Ξεκινά μία δύσκολη εφημερία

Ο κ. Καπραβέλος μίλησε για την «έκρηξη» κρουσμάτων covid, αλλά και για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, ξεκινά άλλη μία δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο, βλέπουμε τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί, η κατάσταση στην κοινωνία είναι ανεξέλεγκτη, ήδη 5 νοσηλεύτριες από τη μονάδα μου έχουν μολυνθεί μετά τις τουριστικές διακοπές. Έχουμε αυξήσει τη διαθεσιμότητα στο νοσοκομείο μας σε βάρος άλλων παθήσεων, γιατί πιστεύουμε ότι μετά την έκρηξη κρουσμάτων θα υπάρξουν επιπτώσεις στο σύστημα υγείας», ανέφερε αρχικά.

«Το νοσοκομείο είχε επανέλθει σε μία κανονικότητα, αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε μία χειρουργική κλινική για να μπορούμε να νοσηλεύσουμε αυτούς τους ασθενείς. Οι φωνές μας είναι με βάση τη λογική διότι μετά τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα που πάρθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν επόμενο, η πανδημία που δεν έχει τελειώσει και ένας υπερμεταδοτικός ιός είναι αυτή που δημιουργεί την «καταστροφή»», πρόσθεσε. 

Έκκληση να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών

«Η έκρηξη της μετάλλαξης Ο5, προσβάλει και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, και κυρίως τις νέες ηλικίες που έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε, θα έπρεπε να επανεκτιμήσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο. Όχι με περιορισμούς αυτή τη φορά, έχουμε όλα τα όπλα να πολεμήσουμε τον κοροναϊό με τις μάσκες και τα εμβόλια», επεσήμανε για την μετάλλαξη Ο5 που έχει επικρατήσει.

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κάνει την 3η δόση. Έκκληση δική μας είναι να ξαναξεκινήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών μαζί με τις μάσκες και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό«, είπε για την ανάγκη επαναφοράς του προγράμματος εμβολιασμού. 

Συστάσεις ισχυρές

Υπενθυμίζεται πως  οι αρχές σε διάφορες χώρες απευθύνουν ξανά ισχυρές συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως υποχρεωτικότητα ή την επαναφορά -προσώρας τουλάχιστον- περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 εν τω μεταξύ εντείνονται και οι προσπάθειες για αλλαγή του σχεδιασμού των ενισχυτικών δόσεων, ώστε να καλύπτουν αποτελεσματικά τις νέες κυρίαρχες υποπαραλλαγές BA.4 και ΒΑ.5.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές ήδη συμφώνησαν σε βασικές αρχές για την ενημέρωση των εμβολίων για τον κοροναϊό.

Ενθάρρυναν τη χρήση των υφιστάμενων εγκεκριμένων σκευασμάτων, που συνεχίζουν να παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου, όπως τονίζεται στο κείμενο.

Ωστόσο, επισημαίνεται, «η συνεχής εξέλιξη του SARS-CoV-2 μειώνει την προστασία που αυτά προσφέρουν έναντι λοιμώξεων και ήπιων ασθενειών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.