Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού: Οι θέσεις των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή

Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κατέθεσαν τα κόμματα στη πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο και με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να υπάρξει νέα σύγκληση της επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων θα επικεντρωθεί επί τεσσάρων σημείων, που στο μεταξύ θα έχει αποστείλει γραπτώς στα κόμματα το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα σημεία αυτά είναι: α) η ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, δηλαδή η ετυμηγορία τους να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, β) ποιους εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού, γ) με ποια διαδικασία θα ψηφίζουν και δ) ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές.

Για το πρώτο σημείο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θετικά στο να προσμετράται η ψήφος των ομογενών στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Για το ποιους βουλευτές θα εκλέγουν οι εκτός συνόρων Έλληνες, όλοι συμφωνούν για τους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, ενώ ισχυρό είναι το σενάριο της αύξησης των βουλευτών στο Επικρατείας από 12 σε 15.

Αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση προτείνει την επιστολική ψήφο, θέση με την οποία συμφωνεί το ΚΙΝΑΛ και με αστερίσκους η Ελληνική Λύση. Τα υπόλοιπα κόμματα τάσσονται υπέρ της αυτοπρόσωπης παρουσίας των εκλογέων στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, τα προξενεία και σε όποιον άλλο πρόσφορο χώρο. Προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται διατεθειμένο να προτείνει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου μόνο για όσους κατοικούν πολύ μακρυά από τα εκλογικά κέντρα.

Το τέταρτο σημείο αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στην επίτευξη της συμφωνίας, καθώς η κάθε πλευρά, ιδίως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, θέτουν ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν όσοι θα αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, το κόμμα του ζητεί να υπάρχουν οικονομικοί δεσμοί και φορολογικές υποχρεώσεις με την Ελλάδα (π.χ. ενεργό ΑΦΜ) και να μπει χρονικό όριο απουσίας από τη μητέρα πατρίδα (π.χ. 30 έτη). Την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με την Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση και το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η κεντρική άποψη που κυριάρχησε στη συνεδρίαση,είναι ότι δεν χρειάζονται συνταγματικές τροποποιήσεις, αλλά όπου απαιτηθεί, υπάρχει η δυνατότητα τροποποιήσεων, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.